narodne obveznice

Ministar Primorac: Tko misli da će mu trebati novac unutar te dvije godine sugerirao bih da ne ulazi u tu priču

20.02.2023 u 19:41

Bionic
Reading

Ministarstvo financija objavilo je poziv za ulagače u dugo najavljivane narodne obveznice. Minimalni ulog iznosi 500 eura, a kamata bi trebala minimalno iznositi 3,25 posto na godinu na rok od dvije godine. Svi građani zainteresirani za to ulaganje moći će iskazati svoj interes za kupnju obveznica putem domaćih banaka već od srijede, a proces upisa će trajati tjedan dana.

Kako uložiti, na koji se šalter javiti, pitanja je na koja je odgovorio ministar financija Marko Primorac u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje zašto je ministar mora, prometa i veza Oleg Butković bio suzdržan oko kupovine obveznica i rekao da ih neće kupiti, navodi kako je o tome bilo riječ na sjednici Vlade i poteglo se pitanje mogućeg sukoba interesa ako ulažu u državne obveznice.

'U tom smo kontekstu bili malo suzdržaniji nego što bi inače bili. Nismo znali na koji bi to način netko mogao protumačiti', kazao je Primorac.

'Sada kad izlaze državne obveznice, da netko ne bi mislio kako smo mi to zbog sebe organizirali, tu emisiju. Poslali smo upit Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, nema zapreka. Uložit ću u obveznice sigurno, supruga je dala zeleno svjetlo', rekao je Primorac.

Za ministra Butkovića kaže kako se nije čuo s njim, ali vjeruje da će nakon izjave povjerenstva i on uložiti.

'Mislim da je ovo dobra prilika za sve građane, sve one koji imaju depozite na štednji, pogotovo ako su oročeni na neko vrijeme pri čemu su kamatne stope na te depozite niske. Mislim da je ovo je dobra ulagačka prilika. Mislim da će je građani prepoznati', dodao je.

Ako se netko odluči kupiti obveznice pa se predomisli jer mu treba novac, Primorac navodi kako postoji mogućnost da se ostvari manje od onoga što je uloženo.

  • +5
Marko Primorac Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

'To smo kontinuirano isticali od samog početka - obveznica je općenito jedan dužnički vrijednosni instrument koji jamči isplatu nominalne vrijednosti i one kuponske kamate po isteku roka dospijeća', rekao je Primorac.

'Ako netko drži tu obveznicu do roka dospijeća, on će sigurno ostvariti nominalnu vrijednost i kuponsku kamatu. Rekao bih da oni građani i građanke koji misle da će im trebati novac unutar te dvije godine i misle prodavati obveznicu - sugerirao bih im da ne ulaze u tu priču', upozorio je Primorac.

'Ako netko misli kratkoročnije od dvije godine imati tu obveznicu, mislim da bi to bila 'igra za investitore' i one koji nešto o tome znaju. Ako postoje građani koji planiraju nešto takvo napraviti, savjetovao bih im da se konzultiraju sa svojim savjetnicima', dodao je.

Na pitanje što će država s novcem koji građani ulože, odgovara da će se refinancirati postojeće obveze.