visoka učinkovitost

Pismo Berošu: Udruga hrvatskih pacijenata traži da se rizične skupine cijepe najboljim cjepivima

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 29.01.2021 06:29
  • Objavljeno 29.01.2021 u 06:29
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Udruga hrvatskih pacijenata uputila je u petak otvoreno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu u kojem traže da se sve visokorizične skupine cijepe sa cjepivima koja imaju visoku učinkovitost i do 95 posto

"Tražimo od vas da napravite plan da se onkološki bolesnici i sve visoko rizične skupine cijepe sa cjepivima koja imaju učinkovitost do 95 posto po uputama proizvođača", stoji u pismu Udruge. Predlažu, dakle, da se pristiglim cjepivima sa učinkovitosti do 95 posto cijepe onkološki oboljeli i sve visoko rizične skupine, a cjepivima sa 60-ak posto učinkovitosti manje rizične skupine.

Opće je poznato, navodi se, da su sami proizvođači iznijeli podatke o učinkovitosti svojih cjepiva pa se tako pokazalo da učinkovitost nekih cjepiva iznosi i do 95 posto, a nekih drugih oko 60 posto.

"Pitamo vas ministre Beroš mogu li onkološki bolesnici i sve druge visoko rizične skupine birati kojim će cjepivom biti cijepljeni? Predlažemo vam da donesete naputak da onkološke bolesnike i sve druge visoko rizične skupine treba cijepiti onim cjepivima koja imaju visoku učinkovitost, dakle onim cjepivima koja imaju učinkovitost do 95 posto", ističe se u pismu spomenute udruge.

Odustati od nabave nekih

Naglašava se, istina, kako bi bilo poželjno da se svi građani mogu cijepiti tim iznimno učinkovitim cjepivima, no i da je realnost takva da po načelu solidarnosti oni građani koji su zdravi, odnosno manje rizični, mogu biti cijepljeni ostalim cjepivima koja zdravstveni sustav ima na raspolaganju.

Beroša pitaju i treba li razmisliti o odustajanju od nabave nekih cjepiva sa učinkovitosti od 60-ak posto.

Smatraju naime da bi se tako osigurao najbolji učinak cijepljenja na zdravlje hrvatskih građana i što brži povratak na uobičajeni način života.

Predsjednik Udruge Marijo Drlje ističe i da bi javna nedvosmislena komunikacija sa javnosti i zdravstvenim djelatnicima, te precizno objavljen plan i mjesta cijepljenja, značajno doprinijeli povećanju povjerenja građana u sustav.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!