poljska

PiS osvojio najviše glasova, Tuskova stranka pobijedila u većini regija

08.04.2024 u 23:48

Bionic
Reading

Poljska nacionalistička oporbena stranka Pravo i pravda (PiS) dobila je najviše glasova na lokalnim izborima, no liberalna Građanska koalicija premijera Donalda Tuska osvojila je kontrolu nad više regionalnih skupština.

Nakon što su prebrojani svi glasovi PiS ima 34,27 posto glasova te kontrolira sedam od 16 regionalnih vijeća. Građanska koalicija, najveća grupacija poljske vladajuće koalicije, ima 30,59 posto, no i kontrolira devet regionalnih skupština.

Tusk je ranije u ponedjeljak priznao pobjedu nacionalističke oporbene stranke, no i kazao rekao kako je ohrabren pobjedama njegove opcije u pojedinim utrkama, poput izbora za gradonačelnike Varšave i Gdanjska.

Gubitke je pripisao slaboj mobilizaciji mladih birača i velikoj izlaznosti pristaša oporbene stranke Pravo i pravda (PiS) u ruralnim i istočnim krajevima.

"Zaključak za nas? Ne kmečimo, na posao!", napisao je Tusk koji je poljski premijerom ponovno postao krajem prošle godine.

Gotovo 30 milijuna birača odlučivalo je o načelnicima svih mjesta i gradova. Također, birali su članove 16 regionalnih skupština, 380 okružnih i 2477 lokalnih vijećnika.