BIVŠI POLITIČAR U BIZNISU

Canjuga se ostavio otpada i samo radi vrećice za Konzum i Lidl

09.06.2015 u 06:55

Bionic
Reading

Sredinom devedesetih Zlatko Canjuga (52) kao šef zagrebačkog HDZ-a i NK Croatia (današnjeg Dinama) bio je jedan od najviđenijih i najmoćnijih ljudi u zemlji. Njegova politička zvijezda ugasila se 2000, a on se nakon kratke karijere voditelja talk showa na lokalnim televizijama bacio u poslovne vode i potonuo u anonimnost

Odbojnost prema medijima pokazao je i nedavno, kad su ga kolege iz tjednika Express 24sata nazvale da im kaže nešto više o svojoj odluci da se povuče iz posla s reciklažom otpada.

'Nemam nikakvog komentara', jedino je što je izustio Canjuga. I mi smo pokušali kontaktirati s njim, ali ostao je gluh na naše pozive.

Reciklažom otpada, odnosno prikupljanjem i reciklažom papira i tetrapaka Canjuga se počeo baviti 2005, kada je zajedno s austrijskim partnerom u Zaboku osnovao tvrtku Hamburger Recycling ENS

Firma je iz godine u godinu povećavala promet i broj zaposlenih, a lani je imala više od 51 milijun kuna prihoda i dobit od 1,2 milijuna kuna.

Prema podacima iz sudskog registra, Canjuga od prošlog mjeseca više nije suvlasnik tvrtke. Za koliko je novca prodao svoj udio, nije poznato.

Prije pet godina Canjuga je u Sv. Heleni izgradio tvornicu papirnatih vrećica. Tvrtka C Pakiranje ima 40-ak zaposlenih, prihodi su joj od 2011. porasli za devet puta i lani su iznosili 32,3 milijuna kuna, a klijenti su joj Konzum, Lidl, Mlinar i niz drugih tvrtki.

Ali unatoč svemu tome, tvornica loše posluje. Svake godine ima milijunske gubitke te je 2014. završila s minusom od 5,4 milijuna kuna, uz velika kreditna zaduženja. Ipak, na Canjuginu sreću, tvrtka dosad nije imala problema s plaćanjem obaveza te nije bilo blokade računa.

Inače, uz Canjugu, prema podacima sudskog registra, kao suvlasnik C Pakiranja vodi se izvjesna švicarska tvrtka Rikerberg Invest AG

U svom vlasništvu Canjuga ima i malu zagrebačku tvrtku ENS, s četvero zaposlenih, koja se bavi trgovinom. Prihodi joj se kreću od 1,5 milijuna do dva milijuna kuna. Zadnjih pet godina tvrtka posluje s dobiti, a lani je Canjuga zaradio solidnih 273.400 kuna.

Bivšem HDZ-ovom prvaku u razvoju biznisa zasigurno je pomogla, kako savjetima, tako i poznanstvima, njegova supruga Piruška Canjuga (49), hijerarhijski gledano najmoćnija žena u Agrokoru Ivice Todorića. Kao članica Uprave ona je zadužena za poslovni razvoj naše najveće privatne kompanije.