vrećice i trgovina

Može li kriza u Agrokoru poljuljati biznis Zlatka Canjuge

 • Autor: Nikola Sučec
 • Zadnja izmjena 11.08.2017 09:04
 • Objavljeno 11.08.2017 u 08:08
Zlatko Canjuga

Zlatko Canjuga

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Nekoć moćni HDZ-ovac, bliski suradnik predsjednika Franje Tuđmana i bivši šef Dinama Zlatko Canjuga već godinama ne istupa u medijima. Iz politike je otišao 2001. godine, kratko se pojavljivao kao voditelj na raznim lokalnim tv stanicama i potiho krenuo u biznis. Istražili smo kako se u njemu snašao

Canjugin temeljni biznis danas je proizvodnja papirnatih vrećica u tvrtki C pakiranje u Svetoj Heleni.

Tvornicu je izgradio prije sedam godina, a lani je prema podacima Poslovne Hrvatske poslovala s prihodima od 21,5 milijuna kuna što je pad od gotovo 20 posto u odnosu na godinu ranije. Glavne mušterije C Pakiranja su Konzum, Lidl i Mlinar.

Finacijsko stanje tvrtke je problematično. To pokazuju podaci iz bilance prema kojima je kapital negativan u iznosu 3,4 milijuna kuna, dok su ukupne obveze (dugoročne i kratkoročne) više od 37 milijuna kuna. Tvrtka je lani imala negativan novčani tijek iz poslovnih aktivnosti u iznosu od gotovo devet milijuna kuna. Prema Poslovnoj Hrvatskoj, tvrtka ima bonitetnu ocjenu E2 i svrstana je u najlošiji razred. 

Za petinu manji prihodi te tvrtke u 2016., možda su i posljedica manjih narudžbi iz Konzuma odnosno krize u Agrokoru. O toj bi krizi nešto više trebala znati Piruška Canjuga, Zlatkova supruga koje je godinama bila desna ruka Ivice Todorića. Njezina formalna funkcija bila je izvršna potpredsjednica za poslovni razvoj Agrokora, iako u široj javnosti nikada nije bilo posve jasno čime se ona u koncernu bavila. Uz to, vrrlo je rijetko javno nastupala na događajima koji su se ticali Agrokora. Od upućenih u poslovanje koncerna pod Todorićem moglo se čuti da su pod njenom ingerencijom bila Agrokorova zemljišta i nekretnine. 

Nakon što je upravljanje Agrokorom preuzela država, Piruška, kao ni preostali članovi Uprave najveće domaće tvrtke ne istupaju medijski, no tome nisu bili skloni ni ranije.

Iako je C Pakiranje imalo dobre klijente, pitanje je kakva je bila naplata i efikasnost poslovanja. Od 2012., do 2016., tvrtka je stalno poslovala s gubicima koji su iznosili od šest do dva milijuna kuna. Tvrtka zapošljava 40 ljudi.

Piruška Canjuga (desno) i Ljerka Puljić bile su najbliže suradnice Ivice Todorića

Piruška Canjuga (desno) i Ljerka Puljić bile su najbliže suradnice Ivice Todorića

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

Inače, uz Canjugu, prema podacima sudskog registra, kao suvlasnik C Pakiranja vodi se izvjesna švicarska tvrtka Rikerberg Invest AG

U svom vlasništvu Canjuga ima i malu zagrebačku tvrtku ENS, s dvoje zaposlenih, koja se bavi trgovinom. Prihodi su joj prije četiri godine dosezali dva milijuna kuna, no lani su spali na samo 17.000 kuna uz 400.000 gubitaka.

Glavni biznis do prije tri godine bila mu je reciklaža. Canjuga je 2005. godine, u Zaboku s austrijskim partnerom osnovao tvrtku Hamburger Recycling ENS. Istu je tvrtku 2015., prodao Austrijancima za nepoznat iznos.

Tvrtka se bavi prikupljanjem i reciklažom papira i tetrapaka te je lani dobro poslovala. Prihodi su joj skočili 38 posto na 58 milijuna kuna uz neto dobit od 1,73 milijuna kuna. Poslovna Hrvatska tvrtki od 32 zaposlena daje izvrsnu ocjenu novčanog toka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 13

Prikaži sve
 • rageagainstthemachine

  11.08.2017 08:37 2 odgovora

  eto..ko zna..mozda ovo sa todoricen ispadne super..otkrije tudjmanove tajkune..otkrije ko su najbogatiji hrvati..ratni profiteri koji su se sakrili u zadnje redove kad je sanader dosa..a sanader za njih mali dzepar..iman neki osjecaj da ce se na iducoj proslavi oluje i na sinjskoj alki zvizdat...

 • rageagainstthemachine

  11.08.2017 09:03

  druze..a mozda..ko zna..i u mraku katkad nikne glava iz dupeta..

 • ptica rugalica

  11.08.2017 09:00

  Neće, dok je glava u dupetu ;) . (jao što se volim ne slagati sa istomišljenikom Streetom) :)

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi