TRAŽE KOLEKTIVNI UGOVOR

Pirotehničari idu u štrajk

21.06.2013 u 19:14

Bionic
Reading

Novi sindikat (NS), Samostalni sindikat Hrvatske (SSH) i Hrvatski sindikat humanitarnog razminiranja (HSHR) najavili su danas u Osijeku kako će 26. lipnja početi štrajk i prekinuti razminiravanje, a štrajk će trajati dok se s Hrvatskom udrugom poslodavaca - Udrugom za humanitarno razminiranje ne postigne dogovor o potpisivanju novog kolektivnog ugovora

Predsjednik NS-a Mario Iveković rekao je na konferenciji za novinare kako, nakon pregovora s poslodavcima koji su počeli krajem veljače ove godine, nisu uspjeli dogovoriti ništa bitno - ni plaću za djelatnike u razminiranju, a niti ostala primanja, terenske dodatke, regres i božićnicu.

Istaknuo je kako su svojim prijedlogom kolektivnog ugovora sindikati nastojali poboljšati status pirotehničara i drugih zaposlenika u razminiranju, ali da poslodavaci nisu pokazali dovoljno ozbiljnosti u pregovorima, nisu poštovali dogovorenu dinamiku pregovora, a pokušali su zatražiti i odgodu mirenja, što, po zakonu, sindikati nisu bili dužni prihvatiti, pa su odlučili stupiti u štrajk.

Iveković je poručio da su sindikati spremni na pregovore sve do početka štrajka te da im nije cilj ići u štrajk, jer bi radije potpisali kolektivni ugovor kakav žele pirotehničari i ostali zaposlenici, a ne onaj koji su ponudili poslodavci i koji je ispod svake razine dostojanstva u toj djelatnosti.

Izvijestio je kako se tijekom izjašnjavanja radnika u tvrtkama koje se bave razminiravanjem više od 90 posto zaposlenih izjasnilo za štrajk do ispunjenja zahtjeva, odnosno potpisivanja kolektivnog ugovora.

Iveković je najavio kako će štrajk početi 26. lipnja okupljanjem radnika i sindikalnog članstva u Zagrebu. Izrazio je uvjerenje kako će odaziv biti sasvim dovoljan za slanje jasne poruke poslodavcima da moraju ozbiljno sjesti za pregovarački stol i da bez korektnog kolektivnog ugovora više neće biti ni razminiranja.

Predsjednik HSHR-a Marinko Guljaš ocijenio je kako poslodavci nisu željeli potpisati kolektivni ugovor i zbog izmjena zakona o protuminskom djelovanju, koji je propisivao da stranci nisu mogli raditi u Hrvatskoj, bez odgovarajuće zakonske regulative, i uz obvezu rada po našem kolektivnom ugovoru, koji je u međuvremenu stavljen van snage.

Kako dosadašnji kolektivni ugovor više nije na snazi, a novi još nije donesen, moglo bi se dogoditi da se, nakon 1. srpnja, iz zemalja Europske unije, počnu dovoditi radnici za razminiranje, što su neki poslodavci i najavljivali, rekao je Guljaš.