TUMBLR

Pin-up djevojke

  • Autor: Toni Đugum
  • Zadnja izmjena 01.10.2011 15:11
  • Objavljeno 30.09.2011 u 12:00
Pin up 0

Pin up 0

Izvor: Promo fotografije / Autor: yt

Hommage kultu ženskoga akta - poželjno u seksi rublju - življi je no ikad!

Pin-up djevojka, znana i kao pin-up model, na zidovima radionica i studentskih soba visi već obilatih stotinu i dvadeset godina. Sam naziv dolazi od engleskoga izraza za 'prikucavanje na zid'. Postera, ne same žene, jasno. One su običavale biti glam-modeli, manekenke, glumice ili čak izmišljene kao ilustracije.

Termin je skovan četrdesetih godina prošloga stoljeća, kada su pin-up ljepotice sjajile s kalendara, stranica magazina (koji su se, jasno, izrezivali), razglednica, ali i sa savezničkih bombardera koji su nerijetko nosili imena ljepotica poput Glamerous Gal, Frisco Frisky ili čuvene Memphis Belle. Usput, za one koji žele znati više dobar početak je ovaj link.

td

td

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mnoge su pin-upane dame postale onovremeni seks simboli, a samim time i instant celebritiji. Jedna je od najpopularnijih bila Betty Grable, čiji su posteri krasili mnogi američki vojnički ormarić u Drugome Ratu. A kako to obično biva, stvar je otišla i u umjetničkome smjeru, kada su slikari poput Charles Dana Gibsona ili Alberta Vargasa počeli crtati idealizirane pin-up žene.

Trend je i danas živ, a retro ljubitelji i hipsterice dodali su ga u modernu supkulturu. Sumnjate li u naše riječi, proguglajte Ditu von Teese za početak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi