DOJAVIO POLICIJI

Pilot iz kanadera vidio piromana u akciji

Bionic
Reading

Pilot kanadera koji iz zraka gasi požare kod Radovina javio je zadarskom vatrogasnom operativnom centru da je vidio osobu koja potpaljuje požare na više mjesta. Zadarski vatrogasci o tome su obavijestili policiju.

'Pilot kanadera je vidio osobu koja se kreće ispred vatrogasaca i to na razdaljini od svega nekoliko stotina metara i pali požare. Zvali smo policiju i nadamo se da će odraditi svoj posao, no nadamo se da će to kasnije učiniti i pravosuđe', rekao je Večernjem listu Željko Šoša zapovjednik zadarskih vatrogasaca.

Prema podacima DUZS-a od 18 sati vatrogasno operativno središte Divulje zaprimilo je zahtjev za pomoć u gašenju požara kod Jasenova u blizini autokampa. Na požarište su upućena 2 kanadera.

Na područje Bilice-Lugovići (Šibenik) upućen je 1 kanader zbog gašenja borove šume. Gašenje je u tijeku. Zatvorena je autocesta A1 između čvorova Skradin i Vrpolje u oba smjera. Državna autocesta Drniš - Šibenik, također je zatvorena.

Požar kod Kneževića iznad Radovina (Zadar), nakon dva kanadera, gase dva Air Tractora i županijske vatrogasne snage.

Gašenje je i dalje u tijeku, dok su požari kod Privlake i Selina lokalizirani.

Požar otvorenog prostora na području Svilaje (Ružić-Donji Baljci-Vrlika) i dalje se gasi. Požar gase vatrogasne snage s područja Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Opožarena je trava, makija i nisko raslinje. Požar iz zraka na području obje županije gase zračne snage.

Zbog požara zatvorena A1 između Pirovca i Vrpolja

Zbog požara zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje u oba smjera, izvijestio je HAK u 20 sati.

Vozačima koji se kreću u smjeru Zagreba HAK savjetuje da koriste i čvor Prgomet, zbog gužve na čvoru Vrpolje.

Pojačan je promet na većini cesta u smjeru unutrašnjosti, s otoka Krka prema kopnu, duž Jadranske magistrale (D8), kao i na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru graničnog prijelaza Macelj.

Kod naplatnih postaja Trakošćan na autocesti A2 Zagreb-Macelj kolona vozila je duga oko 1,5 km, te se vozila povremeno zaustavljaju kod tunela Frukov Krč.

Vozače HAK moli za strpljenje, te ih upozoravamo da održavaju sigurnosni razmak između vozila, posebice na dionici autoceste A1 između Bosiljeva i Lučkog. Kod naplatnih postaja Lučko na izlazu sa autoceste A1 u smjeru Zagreba kolona vozila je duga oko 1 km, a do povremenih zastoja dolazi i kod naplatnih postaja Demerje, zbog pojačanog priljeva vozila.

Zbog prometne nesreće na Jadranskoj magistrali kod Selca (D8) promet teče jednim trakom, naizmjence. Vozila koja se kreću iz smjera Crikvenice prema Novom Vinodolskom se preusmjeravaju preko Bribira.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni, te skliski u Istri, Gorskom kotaru, Lici, na širem riječkom području, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Jak vjetar puše na dionicama autocesta: A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, te A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići.

Na zadarskom području šest požara

Alarmantno je stanje na zadarskom području, na kojem je tijekom poslijepodneva buknulo šest velikih požara. Nošeni snažnim zapadnim vjetrom požari su se širili i primorali vatrogasni stožer na mobilizaciju svih raspoloživih snaga koje je preko lokalnih medija pozivao na prijavak u postrojbu. Između 14.15 i 14.35 sati dojavljeno je pet požara i to u Selinama, Privlaci, Radovinu, Nadinu i Obrovcu, a nešto prije 16 sati buknuo je požar i u Zemuniku.