ministar rada

Piletić: Zahtjev sindikata za 15-postotnim povećanjem plaća je nerealan

28.09.2023 u 15:23

Bionic
Reading

Ministar rada Marin Piletić ocijenio je u četvrtak, nakon sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi o povećanju osnovice plaća za 238.000 službenika i visini uskrsnice za iduću godinu, da je sindikalni zahtjev za 15-postotnim povećanjem plaća nerealan

Najavio je da će Vlada iznijeti svoju ponudu 9. listopada na sastanku sa sindikatima javnih službi, a 12. listopada s predstavnicima državnih službi, naglasivši pritom da ta ponuda neće biti podcjenjivačka. Cilj je da pregovori budu što kraći jer se nema puno vremena, rekao je Piletić nakon sastanka.

Zahtjev sindikata javnih službi za 15-postotnim povećanjem osnovice plaća ocijenio je nerealnim, jer je dosadašnja referentna točka u pregovorima bila inflacija a sada to treba biti rast minimalne plaće za iduću godinu.

Vlada će, napominje, povećati plaće i kroz poreznu reformu. Zakona o plaćama stupa na snagu ove godine a paralelno se donose uredbe o rastu koeficijenata za obračun plaće, koje će se financijski odraziti na plaće državnih i javnih službenika, rekao je Piletić.

Potvrdio je da će proračunski suficit biti usmjeren u povećanje plaća i podizanje životnog standarda građana te očuvanje kupovne moći, kao i održavanje razine investicija kako se ne bi smanjivale dostignute stope rasta.

  • +14
Sindikati javnih službi na pregovorima Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Piletić je rekao da su za ove vlade plaće u tim službama povećane 20,1 posto što će biti osnovica za buduće povećanje plaća.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić izjavio je kako je današnji sastanak bio pripremni te da sindikati očekuju Vladinu ponudu oko koje će moći pregovarati. Smatra i da u pregovorima ne treba imati nerealna očekivanja.