sindikat preporod

Stipić protiv Zakona o plaćama u državnim i javnim službama

22.09.2023 u 12:36

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić usprotivio se u petak donošenju Zakona o plaćama u državnim i javnim službama, a u slučaju neuvažavanja sindikalnih argumenata ne isključuje mogućnost sindikalnih akcija

Na konferenciji za novinare Stipić je ocijenio da, ako konačnici bude usvojen Zakon o plaćama u državnim i javnim službama, kojeg su saborski zastupnici podržali u prvom čitanju, u javnim službama, kada su u pitanju radnici, a posebice u školama više ništa ne bi bilo isto. Ravnatelji bi dobili ovlasti o kojima nisu mogli ni sanjati jer bi do 30 posto plaće zaposlenika ovisilo o njihovoj procjeni. Kada se tome doda da bi najlošije ocijenjeni radnici automatski dobivali otkaz na kraju kalendarske godine, to je dovoljno za zaključak da više ništa ne bi bilo kao prije, rekao je Stipić na konferenciji za novinare.

Stipić smatra apsurdnim i predložene zakonske limite, primjerice da u školi od 60 radnika samo njih troje može dobiti najvišu ocjenu, a samo njih devet ocjenu do najviše.

Ocijenio je kako ovakav zakon ne smije proći, a siguran je da će sve sindikalne središnjice i sindikati koji djeluju u javnim službama "znati što treba napraviti".

"Ako snaga naših argumenata ne bude dovoljna, morat ćemo pokazati argument snage, što znači da će se zakon morati zaustaviti drugim putem. Sindikati javnih službi to su napravili već četiri puta, ako bude trebalo znat će i peti put", poručio je Stipić.

Na upit jesu li moguće akcije poput prosvjeda ili štrajka Stipić je odgovorio: "Sindikati su do sada dva puta zaustavili promjene Zakona o radu, zakon o tzv. "outsourcingu" te zakon o monetizaciji autocesta, i uvijek su se služili istim sredstvima. Pametnom dosta".