POSTROŽENI PREGLEDI

Piculu zabrinule gužve na granicama, pitao Komisiju što misli poduzeti

10.04.2017 u 14:16

Bionic
Reading

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula poslao je prioritetno pitanje Europskoj Komisiji o mjerama koje planira poduzeti kako bi se izbjegle višesatne gužve na graničnim prijelazima koje su se pojavile početkom primjene Uredbe o pooštravanju kontrola na vanjskim granicama pregledima relevantnih baza podataka

Picula je upozorio kako su već s prvim danom provedbe revizije Schengena zabilježena višesatna čekanja na svim graničnim prijelazima između Hrvatske i Slovenije zbog potkapacitiranosti postojeće tehnologije, priopćeno je iz njegovog ureda.

'Drugog dana postignut je dogovor o privremenom derogiranju primjene nove Uredbe unutar EU (za granične prijelaze Hrvatske prema Sloveniji i Mađarskoj) i povratak na stari sustav kontrole. No, višesatna čekanja na graničnim prijelazima su se nastavila jer je primjenjivan različit sustav kontrola među zemljama članicama', istaknuo je zastupnik Picula u svom pitanju.

Stoga je pitao Komisiju planira li dodatna ulaganja u tehničke, tehnološke, administrativne i kadrovske aspekte graničnih kontrola kako ne bi bilo nepotrebnih čekanja.

'Nitko ne spori politički realitet potrebe reforme postojećeg sustava kontrole, no moramo voditi računa o posljedicama strože kontrole putnika na najfrekventnijim graničnim prijelazima, posebice u vrijeme godišnjih odmora.', napomenuo je.

Podsjetimo, zastupnik Picula koji je na ovoj direktivi radio kao izvjestitelj u sjeni u ime odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), već je ranije u raspravama na plenarnim sjednicama upozoravao da postojeća tehnologija ne omogućava dovoljno brzo izuzimanje biometrijskih podataka i njihovu provjeru u postojećim sustavima. Pritom je naglasio da ne smije biti diskriminacije među članicama EU i da se provedba kontrole putnika ne smije zloupotrebljavati u političke svrhe.

Nakon što je Europski parlament potvrdio pristupanje Hrvatske Schengenskom informacijskom sustavu (SIS), Picula je prošli tjedan, u ime svoje političke skupine S&D, imenovan za izvjestitelja u sjeni na dva mišljenja Odbora za vanjsku politiku (AFET) o nadopuni provedbe ovog informacijskog sustava. To znači da će izbliza sudjelovati u svakom koraku vezanom za ulazak Republike Hrvatske u Schengen.