eu izbori

Picula: Hrvatska mora biti zainteresirana za nastavak politike proširenja EU

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 09.05.2019 15:04
  • Objavljeno 09.05.2019 u 15:04
Tonino Picula

Tonino Picula

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Hrvatska mora biti zainteresirana za nastavak politike proširenja Europske unije, poručio je u četvrtak nositelj SDP-ove kandidacijske liste za europske izbore Tonino Picula, istaknuvši da kroz europske institucije Hrvatska treba daleko više participirati u artikuliranju otvorenije politike prema neposrednom susjedstvu

SDP i Partija europskih socijalista zastupaju tezu da Europa ne može biti zatvorena, Europa tvrđave, već je potrebno pružiti perspektivu i onim dijelovima Europe koji još nisu EU, prije svega državama zapadnog Balkana i jugoistoka Europe, rekao je Picula na konferenciji za novinare, na kojoj je zajedno s kandidatom na SDP-ovoj listi Rankom Ostojićem govorio o europskoj vanjskoj politici i sigurnosti.

'Hrvatska mora biti zainteresirana za nastavak politike proširenja jer je po mnogo čemu izuzetna među članicama EU', naglasio je i podsjetio da Hrvatska ima najdužu vanjsku granicu EU i da je jedina članica koja ima diskunuitet državnog teritorija, kao i da graniči s čak tri države koje su u različitim stupnjevima procesa integracije u EU (BiH, Crna Gora i Srbija).

RH mora više artikulirati otvorenu politiku prema susjedstvu

Hrvatska bi stoga, smatra, daleko više morala participirati u artikuliranju "jedne otvorenije politike prema neposrednom susjedstvu, radi vlastitih političkih, gospodarskih i svih ostalih interesa”.

SDP i Partija europskih socijalista, dodao je Picula, zagovaraju i jačanje socijalnog stupa EU - više prostora za poboljšanje nadnica, plaća, podizanje mirovina i uklanjanje nejednakosti koje obilježavaju unutarnji razvoj EU zadnjih desetak godina. 'Gotovo šokantno zvuči podatak da 4 posto najbogatijih Europljana u ovom trenutku drži gotovo 40 posto privatnog vlasništva u EU', naveo je.

Problem nejednakosti ogleda se i u činjenici da su mnogi isključeni iz radnog procesa te je EU sve više prekarnog rada, odnosno nesigurnih oblika zapošljavanja koji onima koji rade na određeno vrijeme onemogućuje adekavatno planiranje vlastite budućnosti, kazao je.

Picula ističe i da se SDP snažno zalaže i za veće investiranje EU u Afriku kako bi se problemi nerazvijenosti i podrazvijenosti tog kontinenta rješavali tamo i time se smanjio migratorni pritisak na samu Europu.

O problemu migranata govorio je Ostojić i ustvrdio kako je migrantska kriza rezultat neusuglašene politike EU što, dodao je, zahtijeva nužnu reformu Dublinskog procesa koji se treba temeljiti na solidarnosti i ravnopravnoj, odnosno ravnomjernoj raspodjeli tereta.

Ne možemo biti žrtvovani da budemo hot spot jer to EU od nas traži

'Ne želimo da Hrvatska bude iskorištena kao hot spot', rekao je Ostojić. Istaknuo je da ne možemo biti žrtva politike u kojoj će netko otvoriti svoje granice i da nakon toga ljudi dođu u Hrvatsku preko raznih zemalja, a u ovom je trenutku najjače žarište iz BiH, i da se onda dogodi situacija u kojoj bi Hrvatska trebala biti navodno zemlja prvog ulaska.

Pritom se Hrvatsku, kako je rekao, na neki način ucjenjuje ulaskom u schengenski prostor. 'Sve zemlje sudionici moraju ravnomjerno rasporediti teret i odgovornost, mi ne možemo biti ona zemlja koja će biti žrtvovana u interesu EU, da budemo hot spot samo radi toga što EU to na neki način od nas traži, na neki način i ucijeni oko samog ulaska u Sachengen', rekao je.

Hrvatska ne smije biti sluga Bruxellesa, naglasio je. 'Želimo biti ravnoprava zemlja u EU koja, poštujući sve dogovore, bez obzira koliko je mala, mora iskoristiti svoju priliku da je punopravna članica i da ima pravo na zajedničku politiku EU, a ne sebičnu politiku svake zemlje posebno', poručio je Ostojić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!