CIJEPLJENJE OVE GODINE

Pfizer: Naše cjepivo je 100 posto učinkovito za adolescente

31.03.2021 u 14:01

Bionic
Reading

Rezultati kliničkih ispitivanja Pfizerovog cjepiva protiv koronavirusa pokazali su da je njegova učinkovitost 100 posto kod mladih u dobi od 12 do 15 godina. Pfizer planira brzo dostaviti podatke kliničkih istraživanja američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) za prošireno odobrenje hitne upotrebe cjepiva s dvije doze

U trećoj fazi ispitivanja sudjelovalo je 2260 osoba uzrasta od 12 do 15 godina iz SAD-a i cjepivo je kod njih izazvalo snažne reakcije antitijela mjesec dana nakon druge doze – premašujući antitijela koja su razvile osobe u dobi od 16 do 25 godina. Cjepivo je trenutno odobreno u SAD-u za hitnu upotrebu kod osoba starijih od 16 godina, piše CNN.

Po pitanju nuspojava kod tinejdžer, Pfizer izvještava da su oni slični kao kod populacije u dobi od 16 do 25 godina – bol na mjestu uboda, umor i povišena tjelesna temperatura.

Sudionici će biti nadzirani radi zaštite i sigurnosti dvije godine nakon primljene druge doze.

Znanstvenici mogu definirati broj antitijela koja štite odrasle, a onda tu razinu antitijela traže i kod djece, da bi znali pruža li i u kojoj mjeri cjepivo zaštitu. Zbog toga je za istraživanja učinkovitosti cjepiva kod djece i adolescenata bilo potrebno manje volontera nego za odrasle.

U Pfizeru se nadaju da će cijepljenje mlađe populacije početi prije početka iduće školske godine.