SLUČAJ INA

Petrina: Prijevoz nafte nesigurnim prugama nanio bi štetu turizmu

14.07.2016 u 14:02

Bionic
Reading

Nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina upozorio je u četvrtak da bi prijevoz sirove nafte iz sisačke rafinerije na preradu u Rijeku u jeku turističke sezone 'nesigurnim i pretrpanim prugama nanio neprocjenjivu štetu turizmu i ugledu Hrvatske' te je u vezi s time pozvao predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović da sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Od nje je zatražio da iskoristi ovlasti da se onemogući taj transport i da se MOL-u 'otvoreno pokaže da posluje na teritoriju jedne suverene države gdje su nacionalni interesi iznad njegovih poslovnih interesa'.

Sindikat Nova solidarnost, koji djeluje u naftnoj kompaniji Ina, upozorio je prije tjedan dana da MOL planira u petak, 8. srpnja sigurnosno i ekološki vrlo riskantan prvi željeznički prijevoz sirove nafte. Kako su upozorili, kroz Hrvatsku se u 12 željezničkih cisterni trebala prevesti nafta utovarenu u Graberju Ivanečkom, mimo uobičajenih tehničkih propisa.

Dolazak prvog vlaka iz Mađarske koji je trebao prevesti sirovu naftu iz Rafinerije Sisak u onu riječku stopirao je tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Tim povodom podršku radnicima Rafinerije nafte u Sisku te kritiku prijevozu nafte željeznicom iz rafinerije u četvrtak je dao nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina, istaknuvši da je prva kompozicija s 12 cisterni sirove nafte koja je trebala krenuti iz Graberja Ivanečkog odgođena, jer se prilikom utovara nafte pojavila prevelika količina lako hlapljivog kondenzata koji je mogao izazvati eksploziju što bi bila 'ekološka katastrofa velikih razmjera'.

'Da bi se sva nafta prevezla iz Siska do Rijeke potrebno je da takve tri kompozicije vlaka dnevno prevoze naftu (...). U vrijeme kad je tako velik broj ljudi na putu na ljetovanje, prijevoz sirove nafte u jeku turističke sezone nesigurnim i pretrpanim prugama nanio bi neprocjenjivu štetu turizmu i ugledu Hrvatske', upozorio je Petrina u priopćenju.

Naglasio je i da, unatoč brojnim razgovorima s ciljem pokušaja da se na Saboru kao tema uvrsti pitanje privatizacije Ine, to nije urodilo plodom, kao i to da je Sabor imao mehanizme donijeti uredbu o moratoriju upravljačkih prava MOL-a nad Inom, ali je to propustio učiniti.

Ako se dogodi ekološka katastrofa, zastupnici će 'imati ruke krvave do lakta'

Petrina stoga zastupnike upozorava da će 'imati ruke krvave do lakta' ako se prilikom prijevoza nafte dogodi ekološka katastrofa, 'odnosno ako radnici i ogroman broj onih iz redova naroda koji daju bezrezervnu podršku radnicima Rafinerije Sisak u kojima su i brojni branitelji, budu primorani na ovaj politički teror odgovoriti terorom', kako su upozorili.

'Zato pozivam Predsjednicu da sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koje bi moralo reagirati sad u trenutku kad je ugrožena dobrobit, sloboda, prosperitet i sigurnost naših državljana. Pozivam je da iskoristi svoje ovlasti kako bi se u jeku turističke sezone onemogućio ovaj transport, kao i da se MOL-u otvoreno pokaže da posluje na teritoriju jedne suverene države gdje su nacionalni interesi iznad njegovih poslovnih interesa', navodi Petrina u priopćenju.

Iz Ministarstva gospodarstva u četvrtak je priopćeno da će se ministar Tomislav Panenić sastati s članovima Upravnog i Nadzornog odbora Ine te predstavnicima sindikata koji djeluju u toj kompaniji, nakon čega će dati izjave za medije. Tema sastanka bit će analiza stanja u Ini, s posebnim osvrtom na posljednja događanja u Rafineriji nafte Sisak.