NASILJE NA PAPUI

Pet mrtvih tijekom indonezijskih izbora

09.04.2009 u 11:52

Bionic
Reading

Pet ljudi je ubijeno u pobunjenoj indonezijskoj pokrajini Papui tijekom održavanja indonezijskih parlamentarnih izbora u četvrtak.

Nasilje u Papui zasjenilo je inače mirno održavanje izbora u ostalim dijelovima zemlje, rekao je indonezijski ministar sigurnosti Widodo Adisucipto, nazvavši nasilje "namjernim pokušajem destabilizacije izbora".

"Poduzeli smo jake mjere za stabiliziranje situacije", rekao je Widodo. U Papuu, pokrajinu u kojoj su slabo naoružane separatističke skupine aktivne već desetljećima, poslane su dodatne policijske snage

Papua je najveća indonezijska pokrajina, smještena na zapadnom dijelu Nove Gvineje. Indonezija je došla u njezin posjed 1963. godine, nakon odlaska nizozemskih kolonizatora. Područje je prepuno raznih etničkih skupina, od kojih se neke bore za neovisnost.

U međuvremenu su birališta na indonezijskim biralištima zatvorena. Više od 171 milijun birača odlučivalo je novom sazivu nacionalnog parlamenta te o još 18,560 mjesta u pokrajinskim i okružnim skupštinama za koje se natjecalo 38 stranaka.

Ti izbori, vjerojatno najsloženiji na svijetu, jer se odvijaju u nekoliko vremenskih zona na arhipelagu dugom 5.000 km s oko 6.000 nastanjenih otoka, trebali bi pripremiti teren za predsjedničke izbore 8. srpnja na kojima će favorit za drugi petogodišnji mandat biti 59-godišnji centrist Yudhoyono

Unatoč popularnosti sadašnjeg predsjednika, bivšega generala, njegovu sudbinu uvelike će odrediti uspjeh njegove stranke na općim izborima. Njegova Demokratska stranka, osnovana prije samo osam godina, mogla bi, po anketama, postati prva stranka u zemlji.

Indonežani su zahvalni Yudhoyonu što je stabilizirao zemlju nakon burnih godina vladavine predsjednika Suharta koji je srušen 1998., nakon 32 godine vladavine željeznom rukom.

Službeni rezultati izbora bit će objavljeni potkraj travnja, a prvi 48 sati poslije zatvaranja birališta.