BIH TUŽITELJSTVO

Pet HOS-ovaca optuženo za zločine u logoru Dretelj

02.03.2012 u 18:52

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u petak kako je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika HOS-a koje se tereti za ubojstva i zlostavljanja zatočenika u logoru Dretelj kod Čapljine 1992. godine

Trojica optuženih, uz bosanskohercegovačko, imaju i državljanstvo Hrvatske, a riječ je o Ivanu Zeleniki (58) iz Mostara, Srećku Hercegu (43) iz Ljubuškog i Ivanu Mediću (59) također iz Ljubuškog.

Uz njih su optuženi i Edib Buljubašić (45) iz Zenice te Marina Grubišić-Fejzić (44), nastanjena u Sarajevu.

Četvero optuženih uhićeno je po nalogu državnog tužiteljstva BiH u veljači, a Edib Buljubašić je već na izdržavanju zatvorske kazne u Zenici zbog drugog kaznenog djela koje je počinio.

Svi oni terete se da su u razdoblju od svibnja do kolovoza 1992. godine u svojstvu pripadnika HOS-a odnosno osoba koje su bile zapovjednici i stražari u logoru Dretelj, počinili kaznena djela zločina protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti.

Kako se navodi, riječ je zločinima nad više stotina žrtava srpske nacionalnosti, uglavnom civilnog stanovništva s područja općina Mostar, Ljubuški, Čapljina i Stolac.

Zatočeni civili su u logoru Dretelj držani u nečovječnim uvjetima, zlostavljani, pljačkani, premlaćivani, silovani i seksualno zlostavljani, tjerani na prisilni rad te mučeni na izrazito ponižavajuće načine, navodi Tužiteljstvo BiH.

Od posljedica zlostavljanja nekoliko zatočenika je umrlo, a neki od zatočenih su odvedeni u nepoznatom pravcu nakon čega im se gubi svaki trag.

Posmrtni ostaci nekih od žrtava otkriveni su i ekshumirani tek nakon rata.