SUKOB S DOMORODCIMA

Peruanski premijer najavio ostavku

16.06.2009 u 20:55

Bionic
Reading

Peruanski premijer Yehude Simon u utorak je rekao da planira dati ostavku a oporbeni su čelnici zatražili od predsjednika Alana Garcije da ga smijeni jer nije uspio izbjeći sukobe između policije i domorodačkih skupina u kojima je bilo poginulih.

Simon je rekao da će ostati na položaju koliko je potrebno da uvjeri Kongres da ukine dva sporna zakona za koja domordoačka plemena tvrde da će ubrzati uništenje Amazone.

"Očito, sigurno ću otići čim se u dolazećim tjednima sve smiri", rekao je Simon za radio postaju RPP dan nakon što se ispričao domorodačkim vođama i rekao da vlada nije uspjela dobiti njihovu potporu prije donošenja zakona.

Plemena su rekla da će prekinuti prosvjede ako se povuku zakonske odredbe kojima bi se, kako se pribojavaju, prašumu predalo stranim rudarskim i energetskim tvrtkama.

Peruanska policija i indijanski prosvjednici koji se protive istraživanjima nafte i plina na područjima koja nastanjuju, sukobili su se početkom lipnja kad je policija razbila cestovnu blokadu u kojoj je sudjelovalo 5.000 Indijanaca, pri čemu je na obje strane bilo poginulih.

Prema vladinim podacima ubijeno je 11 policajaca i trojica prosvjednika, a još 109 osoba je ozlijeđeno. Vođe prosvjeda pak tvrde da je poginulo 25 prosvjednika.