šef domovinskog pokreta

Penava: Želimo prikupiti 51 saborski potpis da požurimo raspravu o covid potvrdama

03.12.2021 u 13:06

Bionic
Reading

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava najavio je u petak da kreću u prikupljanje potpisa 51 zastupnika kako bi se prije zimske stanke raspravljalo o ustavnosti covid potvrda i primjenjivala ustavna odredba da se o ograničenju prava i sloboda odlučuje dvotrećinskom većinom u Saboru

"Želimo prikupiti 51 potpis saborskih zastupnika iz svih klubova jer je to po Poslovniku jedini način da požurimo raspravu o covid potvrdama i time 'prisiljavamo' predsjednika Sabora da u tijeku aktualne sjednice uvrsti točku u dnevni red. Tražit ćemo da se raspravlja o primjeni članka 17. Ustava Republike Hrvatske, koji se tiče mogućnosti ograničavanja prava i sloboda građana u Hrvatskoj", pojasnio je Penava na konferenciji za novinare.

Ograničavanje prava i slobode građana može se uvesti po točkama 16. i 17. Ustava, međutim, kod nas se koristi točka 16. temeljem koje Stožer civilne zaštite, koji jest legalno tijelo, koristi neustavne metode i donosi neustavne odluke, ustvrdio je.

Članak 16. Ustava kaže da svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju pa pitam je li razmjerna potreba za ograničenjem vaših i naših prava i sloboda da, kako biste ušli u Sabor, potrebna potvrda bilo o testiranju, bilo o cijepljenju, a da smo ovu tiskovnu konferenciju organizirali u bilo kojoj kavani ili trgovačkom centru u gradu, ne bi nam trebalo ništa, istaknuo je Penava.

Pojasnio je da traže da se takve odluke donose na temelju članka 17. u kojem stoji da "u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčene Ustavom mogu se ograničiti, o čemu odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika".

Koliko je to razmjerna potreba da se nekome uskraćuje pravo i sloboda da zaradi za plaću i tražiti od njega potvrda, međutim, kada se s istim čovjekom nalazite i provodite pa i 16 sati u nekoj kavani ili restoranu, za to nema problema, zapitao je.

U tome je zamka koju je Sabor osigurao Stožeru da može primjenjivati prava koja ne bi smio u zbog toga mislimo da su sve njihove odluke duboko neustavne, smatra Penava.

Najavio je i da će podržati Mostovu referendumsku inicijativu za ukidanje covid potvrda, dodavši da je inicijativa Domovinskog pokreta na istom tragu, jedino što osigurava raspravu o tome do 15. prosinca do kada zasjeda Sabora, ako prikupe 51 potpis.

Kazao je da će kroz tu raspravu narod vidjeti tko se za što zalaže, istaknuvši da je Sabor jedino mjesto koje treba odlučivati o odlukama ovakve težine i vrste.

Nije htio prejudicirati hoće li uspjeti skupiti 51 potpis, dodavši da bi "moglo biti problematično, ali da ne želi biti negativan jer zna da u svakom klubu postoje pojedinci koji imaju svoje mišljenje vrlo slično njihovom pa im treba pustiti na volju".