POD PRIJETNJOM IZOLACIJE

Peking zabranio Ujgurima davanje muslimanskih imena bebama

27.04.2017 u 22:43

Bionic
Reading

Zbog sve učestalijih nemira u kineskoj pokrajini Xinjiang koju pretežito nastanjuju muslimani, Peking je u srijedu zabranio davanje bebama imena koja su povezana s islamom

Kako piše Financial Times, lokalne vlasti u Xinjiangu iz Pekinga dobile su naputak prema kojem se novorođena djeca više ne smiju nazivati imenima koja se mogu protumačiti odveć religioznima, što predstavlja razradu pravila usvojenih prije dvije godine, a koja zabranjuju upotrebu muslimanskih imena.

Ako se pak roditelji ogluše na ovo pravilo, dužni su promijeniti ime djeteta.

Roditelji koji neće ispoštovati ovo pravilo bit će društveno izopćeni te će roditeljima biti uskraćen 'hukuo', ključni kineski identifikacijski dokument koji omogućuje pristup obrazovanju, zapošljavanju i socijalnim davanjima.

U kineskoj pokrajini Xinjiang živi oko 11 milijuna Ujgura koji su većinom muslimani koji su se našli na udaru Pekinga nakon serije nemira u glavnom gradu pokrajine Urumqiju 2009. Kineske su vlasti u toj pokrajini nametnule stroga pravila po uzoru na Tibet pa je tako zabranjeno nositi burke te putovati u muslimanska svetišta.     

U studenome prošle godine kineske su vlasti zatražile od Ujgura da predaju svoje putovnice lokalnim vlastima te su ih natjerali da ponovno apliciraju za njihov povrat. Također, državnim službenicima ujgurskog porijekla, kojih prema nekim procjenama ima gotovo milijun, pod prijetnjom otkaza zabranjeno je sudjelovanje u vjerskim obredima.

Peking, inače, Ujgure optužuje za religijski ekstremizam i nasilničko ponašanje, a budući da se pokrajina nalazi u neposrednoj blizini Afganistana i Pakistana, strahuje se kako bi Xinjiang mogao postati plodno tlo za nastanak i tranzit terorističkih skupina.