OŠTRO NA DAČIĆA

Pejčinović Burić poslala notu Srbiji: Manipulirate žrtvama Jasenovca!

28.01.2018 u 13:42

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je notu Srbiji kojom se izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava ministra vanjskih poslova Ivice Dačića izrečenih prigodom otvaranja izložbe 'Jasenovac – pravo na sjećanje'

U noti se, stoji u priopćenju MVEP-a, ističe kako su izjave ministra Dačića u UN-u pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova upozorava da ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene prema Republici Hrvatskoj i njezinim dužnosnicima, dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stajališta Republike Srbije o želji za pomirbom i izgradnjom dobrosusjedskih odnosa.

Dačić je, podsjetimo, prilikom otvaranja izložbe pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac i pokloni se žrtvama.

Dačić smatra kako, kao što 'srpski narod ima dovoljno smjelosti, hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti', i svi drugi narodi imaju obavezu ne rehabilitirati svoje zločince.

  • +4
Jasenovac Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

'Isto kao što Plenković odlazi u Yad Vashem, očekujemo da to učini u Hrvatskoj i samom Jasenovcu te da jasno definira i kaže tko su žrtve. Je li to 50, 100 ili 700? Da je jedan čovjek ubijen zato što je Židov ili Srbin, to je bruka za čovječanstvo', poručio je Dačić.