ŠEF ZAGREBAČKE ŽIDOVSKE OPĆINE

'700 tisuća ubijenih u Jasenovcu ili 80 tisuća? Broj nije važan'

27.01.2018 u 11:34

Bionic
Reading

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta predsjednik Židovske općine u Zagrebu Ognjen Kraus kazao je kako 'stalno imamo ostatke Drugog svjetskog rata i vrtimo se u jednom krugu'. Komentirao je i izložbu o Jasenovcu postavljenu u redištu UN-a u kojoj se govori o brojci od 700 tisuća žrtava

'Nisam vidio izložbu, ne znam o čemu se točno radi, ali u politici se stalno manipulira brojem žrtava i s tim tko je što učinio. Broj žrtava nije važan, važno je zašto se nešto dogodilo. Postojali su rasni zakoni. Jasenovac je zapostavljen i ne vrši svoju funkciju. Mi, žrtve logora tražimo već godinama izmjenu postava u Jasenovcu jer ne pokazuje apsolutno ništa od onoga što se dogodilo. Nema artefakata kako su tamo žrtve stradavale, ne postoji savjet muzeja. Znam da se u Srbiji stalno provlači brojka od 700.000 žrtava Jasenovca. Danas se zna da je žrtava 80 i nešto tisuća, poimence se zna tko je stradao. Strahota je da se uopće govori o broju žrtava, broj nije bitan. Živimo za danas i za bolju budućnost. Oni koji šute o onome što se događa u Europi, o porastu nacionalizma, sudjeluju u tome', kazao je za N1.

Dodaje kako se mi u Hrvatskoj 'dan danas ne uspijevamo pogledati u ogledalo i staviti na mjesto svoju povijest'. 'Ne mogu shvatiti da uopće u 21. stoljeću može biti rasprave što je NDH bila i što je pozdrav Za dom spremni, da se izjednačava Narodni oslobodilački pokret i NDH, ne mogu shvatiti da se zakon ne provodi i da se preko godinu i pol dana oko ploče u Jasenovcu nisu maknuli ni koraka. Mi stalno želimo zadovoljiti sve, pa tako i krajnju desnicu, što vidimo svaki dan, ne reagira se na ustaške organizacije, ni na događaje po školama i u javnost', smatra Kraus.

  • +4
Jasenovac Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL