izraelski povjesničar

Tko je profesor koji je postavio spornu izložbu o Jasenovcu u UN-u?

26.01.2018 u 17:33

Bionic
Reading

Izložbu 'Jasenovcu pravo na nezaborav', otvorenu u četvrtak u Ujedinjenim narodima u sklopu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, a za koju Hrvatska tvrdi da falsificira povijest, postavio je izraelski povjesničar Gideon Greif, koji se inače žestoko protivi kanonizaciji Alojzija Stepinca

Profesor Greif, viši povjesničar u istraživačkom odjelu izraelskog Instituta za dokumentiranje i istraživanje Holokausta Shem olam, u Hrvatskoj je poznat po tome što je prošle godine izjavio da je Jasenovac bio monstruoznije i demonskije mjesto nego Auschwitz i drugi nacistički logori.

Greif surađuje sa srpskim vlastima protiv pokušaja 'hrvatskog prekrajanja povijesti' i smatra da bi kanoniziranje Stepinca bilo podsmjehivanje žrtvama. Izraelski profesor posljednjih godina posvetio se proučavanju jasenovačkog logora i za 2018. najavljuje objavljivanje knjige 'Jasenovac - Auschwitz Balkana'.

'Za Jasenovac je važno znati i zato što je, među nacističkim logorima, jedinstven po tome što je u svom sustavu imao i logore za djecu', kazao je lani Greif srpskim medijima.

Prema priopćenju srpskog ministarstva vanjskih poslova, izložba 'Jasenovac - pravo na nezaborav' je 'najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu. Prvi put je postavljena u UN-u sa sedam tona opreme i eksponata i na multimedijalni način predstavlja Srbiju kroz srpsko-židovski projekt povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta'.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova službeno je izrazilo nezadovoljstvo tom izložbom jer smatra da Srbija koristi žrtve u političke svrhe te manipulira povijesnim podacima.

  • +4
Jasenovac Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Izložba je dio srpsko-židovskog akademskog projekta 'Jasenovac', koji je dio suradnje utemeljene na memorandumu o razumijevanju što su ga srpsko ministarstvo prosvjete i Institut za dokumentiranje i istraživanje Holokausta Shem olam potpisali 28. ožujka 2017. s ciljem da se zajednički organiziraju izložbe, znanstvene konferencije i programi edukacije o Jasenovcu. Inače, ovo nije prvo postavljanje spomenute izložbe u SAD-u.

U siječnju 2017. s Emirom Kusturicom, predstavnicima Srba i Židova koji su preživjeli koncentracijski logor u Jasenovcu i predstavnicima srpske vlade u SAD-u Greif je organizirao izložbu u New Jerseyju. 

Gideon Greif pohađao je gimnaziju u Tel Avivu. U istom gradu završio je studij na kojem je magistrirao židovsku povijest. Doktorski studij pohađao je na sveučilištu u Beču. U znanstvenoj karijeri specijalizirao se za povijest Holokausta, posebno povijest koncentracijskog logora Auschwitz, i napisao je knjigu temeljenu na svjedočanstvima 31 radnika preživjelog u Auschwitzu.

Bio je znanstveni savjetnik za izložbu 'Sa mnom ovdje je šest milijuna tužitelja', koja je 2011. obilježila 50. godišnjicu suđenja Adolfu Eichmannu 1961. godine u Yad Vashemu u Jeruzalemu.

Radio je u izraelskom memorijalnom centru Yad Vashem 30 godina, a povezao ga je s muzejom Auschwitz-Birkenau i kreirao seminare za vodiče, odgojitelje i svećenike iz Poljske u Yad Vashemu od 1991. godine.

Autor je brojnih publikacija i projekata.