summit u grčkoj

Pejčinović Burić na proširenom sastanku ministara vanjskih poslova Višegrad plus

11.05.2018 u 18:43

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u petak u Souniu u Grčkoj na sastanku ministara vanjskih poslova Višegradske skupine, Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke te Kvadrilaterale, uz Hrvatsku, Grčke, Rumunjske i Bugarske kao i Slovenije i Cipra s državama zapadnog Balkana na kojem se razgovaralo o budućnosti Europe, proširenju Europske unije i energetici, priopćio je MVEP

Na ovom drugom sastanku u ovom formatu nakon sastanka održanog u Budimpešti 2017. Pejčinović Burić je posebno istaknula dodanu vrijednost suradnje u ovom formatu, koji omogućava razmjenu iskustava u traženju rješenja za pitanja u različitim područjima od zajedničkog interesa, poput energetike, infrastrukture, gospodarstva, migracija pa do sigurnosti, kohezijske politike i regionalnog razvoja, navodi se u priopćenju.

Posebno je naglasila važnost politike proširenja Europske unije te činjenice kako su bugarsko predsjedanje Vijećem EU, kao i buduće rumunjsko predsjedanje istaknuli proširenje kao jedan od svojih prioriteta.

'Jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. također će biti proširenje, a planiramo organizirati i Zagreb summit posvećen toj temi', navodi se u priopćenju.

Pejčinović Burić je na rubu susreta održala bilateralni sastanak s grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Kotziasom.