IZRAELSKA POLIGAMSKA SEKTA

Pedesetogodišnjak ima 32 supruge i 89 djece

15.02.2009 u 13:34

Bionic
Reading

Goel Ratzon, vođa sekte u kasnim pedesetim godinama, živi sa svojim brojnim suprugama, a svaka od njih ima istetovirano njegovo ime i portret negdje na tijelu

Dokumentarac je otkrio i kako su žene strogo disciplinirane. Ne smiju komunicirati s muškarcima ni s obitelji, jesti meso, pušiti i piti alkohol, i moraju se skromno odijevati, prenosi Večernji list. Supruge Goela smatraju spasiteljem svemira i pripisuju mu nadnaravne božanske moći.

Svako od njegovih 89-ero djece u svom imenu nosi i očevo ime Goel. Kad god ih otac posjeti, djeca mu poljube cipele, a potom se klanjaju tetovaži na majčinom tijelu, prenosi Haaretz.com.

Goel Ratzon u dokumentarcu je objasnio kako je bilo nekoliko pokušaja kolektivnog samoubojstva kad su supruge pomislile da će ih napustiti. Neke od njegovih supruga ponovile su da bi se ubile kad bi netko htio nauditi njihovom vođi.

Izraelske vlasti kažu kako nemaju puno prostora za djelovanje budući da sva djeca redovito idu u školu i nisu zanemarena. 'Zakon ne sprečava ljude da žive određenim životnim stilom samo zato što se to čini neprikladno drugima', objasnio je dr. Yitzhak Kadman iz Nacionalnog vijeća za djecu.

Nagađa se da je Goel Ratzon odlučio svoju zatvorenu sektu prikazati u dokumentarcu kako bi preduhtirio moguće akcije vlasti. 'Oni nisu glupi, samo ekstremni. Možda se boje da bi im netko mogao utjecati na životni stil, pa se ponašaju taktično. Mislim da ne bi pristali na televizijski dokumentarac kad ne bi mislili da će im koristiti. Tamo je sve pod kontrolom', izjavio je bivši prijatelj jedne od Goelovih supruga, koji smatra kako su se htjeli osigurati da im 'nitko ne naudi'.