MASOVNI POMOR PČELA

Pčelari traže zabranu pesticida, a Ministarstvo dokaze

21.01.2012 u 07:48

Bionic
Reading

Pčelari ponovno upozoravaju na opasnost koju pesticidi predstavljaju za život pčela. U Europi već postoji niz dokaza da masovne pomore pčela uzrokuju neonikotinoidi, posebna novija skupina insekticida čija je primjena posljednjih godina u porastu. Damir Rogulja, predsjednik udruge pčelara Pčelinjak, od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine početkom tjedna tražio je zabranu neonikotionida u Hrvatskoj, a zabrinutost dijele i u Hrvatskom pčelarskom savezu pozivajući pčelare i ratare na oprez

Rogulja u pismu ministru Jakovini navodi slučaj iz Slovenije prošlog proljeća kada se u Pomurju dogodio katastrofalan pomor pčela. Slovenski inspektorata za poljoprivredu, šumarstvo i hranu zaključio je u izvještaju da je 'ključni uzročnik pomora pčela klotianidin'. Klotianidin je aktivna tvar u insekticidima koji pripadaju u skupinu neonikotinoida. Od 29. travnja slovensko Ministarstvo poljoprivrede doista je zabranilo sporne pesticide.

'S obzirom na to da postoje tuđa iskustva i znanstvene provjere, to bi u ovom slučaju trebalo biti dostatno da spoznamo i prihvatimo štetnost nabrojenih neonikotinoida i zaustavimo njihovu primjenu', poručuje Rogulja.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec da postoje i drugi načini obrane pčela od ovih kemikalija.

'Imamo katastar pčelinjaka i možemo kontrolirati na kojem području se primjenjuju neonikotinoidi. Ako se nastavi negativan utjecaj na pčele, pčelari više neće seliti u ta područja i ratari će imati manje prinose', rekao je Kranjec.

U Ministarstvu poljoprivrede od pčelara traže 'nedvojbene dokaze' o utjecaju pesticida na pomor pčela.

'Dokazi će se razmotriti zajedno sa ostalim relevantnim strukovnim institucijama, te će se napraviti procjena stanja i analiza', odgovor je Ministarstva poljoprivrede na naše pitanje o reakciji na pismo pčelara.

Dokaz su još 2009. godine ponudili talijanski znanstvenici Sveučilišta u Padovi koji pokazali djelovanje jedne kapljice neonikotinoida na pčele. Kapljice vode prirodno se izlučuju na listovima kukuruza, a pčele ih sišu kao svoj izvor vode. Međutim, neonikotinoidi su sistematici, pa su izlučene vodene kapi zapravo zagađene insektocidnim kemikalijama. Pčele zato vrlo brzo ugibaju, za dvije do deset minuta, kako su talijanski istraživači i zabilježili videosnimkom.

Povodom rezultata ovog istraživanja Francesco Panella, predsjednik Saveza talijanskih profesionalnih pčelara, izjavio je da se radi o nepobitnom dokazu o površnom pristupu dozvoli neonikotinoida.

Naše prošlogodišnje istraživanje prometa pesticida u Hrvatskoj, provedeno uz potporu danske mreže istraživačkih novinara Scoop, otkrilo je da su neonikotinoidi u našoj zemlji dostupni jednako poljoprivrednicima obučenima i neobučenima za rukovanje pesticidima.

Neonikotinoidi se prodaju pod komercijalnim nazivima primjerice tvrtke Bayer: Chinook (s aktivnim tvarima imidakloprid i beta ciflutrin), Mesurol (metiokarb) i Poncho (klotianidin) te tvrtke Syngent: Cruiser (tiametoksam). Osim ovih otrova, nalazimo još dvanaest sredstava s aktivnim tvarima imidakloprid, tiametoksam i tiakloprid. Za njihovu kupnju u poljoprivrednim ljekarnama ne moramo pokazati ni osobnu iskaznicu, a kamoli certifikat o osposobljenosti za rukovanje, kakav se traži u europskim zemljama. Uspjelo je i nama, pa smo kao novinari kupili Calypso s tiaklopridom kao aktivnom tvari.