HUMANITARNA AKCIJA

PBZ želi spasiti djecu u DR Kongu

23.10.2009 u 14:51

Bionic
Reading

Dobrotvorna akcija "Učini čudo.... i spasi dječji život! Samo jedna kuna je dovoljna za dječji obrok u DR Kongu" koju zajednički organiziraju Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj i Privredna banka Zagreb (PBZ) predstavljena je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Na konferenciji su govorili ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj Milan Špehar, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka i časna sestra misionarka u DR Kongu Blaženka Barun. Podsjetivši kako je zadaća Papinskih misijskih djela širenje vjere i evanđelja kao puta i među onima koji Isusa Krista ne mogu priznati kao Boga, Špehar je rekao da je evanđelje neodvojivo od kruha.

Napomenuo je kako su organizirali akcije Djelo svetoga djetinstva, u kojoj djeca pomažu gladnoj djeci, djelo Svetog Petra kojom se pomaže razvoj domaćih svećenika u misijskim zemljama te Misijsku zajednicu u kojoj angažirani vjernik dnevno moli i redovito pomaže misije. "Pod papinskom upravom radi se na suzbijanju gladi, pružanju liječničke pomoći potrebnima i školovanju djece, kako bi mogla doći do svojih zanata", rekao je dodavši kako se i s malo novca može pomoći čovjeku da produlji život.

Ocjenivši kako je današnja financijska kriza ponajprije kriza međuljudskih odnosa, Prka je rekao kako je sramota današnje civilizacije da od gladi godišnje umire šest miljuna djece. "Kad države i institucije ne uspiju omogućiti egzistenciju stanovništvu onda postajemo svi odgovorni", rekao je Prka i dodao kako će PBZ omogućiti stručnu pomoć dobrotvornoj akciji.

Sestra Blaženka Barun je napomenula kako misionarke djeluju u četiri misijske postaje u kongoanskoj pokrajini Južni Kivu, a na području nadbiskupije Bukavu. To područje koje se nalazi uz granicu Ruande i Burundi pokriva i Caritas nadbiskupije Bukavu, rekla je, dodavši kako za tamošnju siromašnu djecu još nisu dobili nikakvu pomoć od UNICEF-a.

Cilj dobrotvorne akcije je prikupiti sredstva za pomoć djeci u Demokratskoj Republici Kongu i to Centru za neishranjenu djecu pri Općoj bolnici Ifendula Luhwinja i Centrima za terapeutsku prehranu u sklopu Caritasa Nadbiskupije Bukavu

PBZ je inicijalno darovala 100.000 kuna za pomoć djeci u DR Kongu, a nastavit će prikupljati sredstva preko svoje poslovne mreže te će u 50 najvećih poslovnica biti postavljene kasice Papinskih misijskih djela za prikupljanje priloga. Sredstva će se prikupljati i preko ostalih kanala PBZ-a - interneta, internih glasila te od zaposlenika.