'peta bolest'

Parvovirus stigao u dubrovačke vrtiće, bolest teško pogađa roditelje

25.06.2023 u 19:36

Bionic
Reading

Dubrovačkim vrtićima proširila se 'peta bolest'. Riječ je o virusnoj bolesti čiji je uzročnik parvovirus B19, a najveći problem napravila je – roditeljima kojima se može manifestirati kao jaka upala zglobova

'Stravična bol u zglobovima, nepokretna zbog ukočenosti. Da mi dijete nije pocrvenilo u obrazima otišla bih na sve moguće pretrage', 'Ispadali su mi vilica i nož od bolova', samo su neki od komentara Dubrovkinja, majki koje su se zarazile petom bolesti, piše Dubrovački dnevnik.

Klinička slika kod odraslih, posebno žena, je nešto teža zbog bolova u zglobovima. S druge strane djeca je uglavnom prebole bez temperature i bolova, samo uz osip koji se pojavljuje nakon inkubacije od četiri do 20 dana. Rjeđe se javljaju temperatura, glavobolja i curenje iz nosa. Više od 25 posto zaraženih nema nikakvih simptoma, a liječenje nije potrebno jer bolest prolazi spontano. U slučajevima artritisa i bolova u zglobovima mogu se uzeti lijekovi na bazi ibuprofena.

Peta se bolest prenosi s čovjeka na čovjeka, preko kapljica sekreta dišnog sustava koji se šire zrakom, rukama ili predmetima. Upravo zbog kapljičnog prijenosa najčešće se pojavljuje u vrtićima i školama. Na području Dubrovačko-neretvanske županije godišnje se uglavnom prijavljuje do pet oboljelih, a svako nekoliko godina oko 20. Ove je godine broj slučajeva povećan.

'U prvoj cjelini Dječjih vrtića Dubrovnik, Palčici, Škatulici i Radosti imamo 33 zaražene djece, odnosno prijavljenih. S obzirom na to kako govorimo o cjelini od skoro 700 djece, taj broj nije dramatičan niti možemo govoriti o nekoj velikoj epidemiji koja je poharala vrtiće', rekla je za Dubrovački dnevnik zdravstvena voditeljica Ana Bokarica.

Naglašava i kako je riječ o prijavljenim slučajevima, pa bi realna brojka mogla biti i nešto veća.

'Dogodi se da roditelji ne prijave zarazne bolesti, a na ispričnici pedijatra piše samo kako dijete može u kolektiv, pa mi ne znamo koja je dijagnoza bila. Te važne stvari nam ponekad promiču upravo zato što ne dobivamo informaciju koju bi trebali dobiti', upozorava Bokarica i poziva roditelje na prijavu bolesti kako bi se pravovremeno reagiralo i spriječilo širenje.

'Svaki vrtić ima zdravstvena pravila. Ako dijete ima jedan ili više znakova bolesti ne smije dolaziti u vrtić. Dakle, ako ima povišenu temperaturu, otežano ili ubrzano disanje, kašalj, curenje nosa, upaljeno grlo ili otežano gutanje, proljev, povraćanje, osip po koži... To su sve stanja, odnosno simptomi koji zahtijevaju isključenje iz kolektiva do ozdravljenja. Kada govorimo konkretno o petoj bolesti, karakterističan je osip. Naime, po izlasku osipa dijete prestaje biti zarazno, a bolest je širilo prije pojave osipa', pojašnjava Bokarica i dodaje kako se ipak preporučuje dijete ostaviti doma dok svi simptomi ne prođu, pa i osip.