položio temeljni kamen

Tomašević u Sesvetskom Kraljevcu: To će biti jedan od najvećih dječjih vrtića

18.04.2023 u 12:55

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević položio je u utorak temeljni kamen za izgradnju Dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec koji će moći primiti 260 djece te je najavio da se završetak radova očekuje unutar devet mjeseci

Riječ je o projektu izgradnje vrtića u ukupnoj vrijednosti 7,7 milijuna eura (58 milijuna kuna), a po završetku, moći će primiti 14 odgojnih skupina, odnosno 260 djece. U vrtiću će raditi 50 zaposlenika, rekao je Tomašević istaknuvši da Gradska uprava, osim ulaganja u infrastrukturu, planira i materijalna povećanja zaposlenima u predškolskom obrazovanju.

“To će biti jedan od najvećih gradskih vrtića u Zagrebu”, istaknuo je Tomašević podsjetivši da se izgradnji tog vrtića govori već 20 godina. Izgradnju će većinski financirati Grad Zagreb, dok će iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost povući 25 posto europskih sredstava.

  • +19
Tomislav Tomašević položio kamen temeljac za vrtić u Sesvetskom Kraljevcu Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

“To je izgradnja već petog dječjeg vrtića u našem mandatu i ta brojka će se povećati do kraja ove godine, a još više i sljedeće godine”, istaknuo je Tomašević dodavši da do kraja 2023. očekuje da će ukupno četiri vrtića gdje su počeli radovi biti dovršena. Temeljni kamen Tomašević je položio zajedno sa zamjenicom Danijelom Dolenec i predsjednikom Gradske skupštine Joškom Klisovićem. Dolenec je najavila da će Gradska skupština raspravljati o izmjenama odluka o prednosti pri upisu u dječje vrtiće i cijenama vrtića, nakon što je o tome provedena javna rasprava.

“Odluke donose dvije važne stvari. Izjednačava se praksa svih vrtića o tome kako se izračunavaju i dokazuju prihodi roditelja o kojima ovise iznosi cijena vrtića, a donijet ćemo i jedinstveni popis kriterija i bodova za izradu rang lista upisa, koje će onda primjenjivati svi gradski vrtići”, istaknula je Dolenec.

Tomašević je komentirao podnošenje tužbe udruge "U ime obitelji" Ustavnom sudu zbog smanjenja naknade korisnicima mjere roditelj odgojitelj, nakon što je Visoki upravni sud odlučio da je ta odluka Gradske uprave zakonita te odbacio optužbe udruge da su vršili pritisak na sud i takve tvrdnje ocijenio smiješnim.

“Svaki put kada otvaramo radove o nekom dječjem vrtiću je pitanje vezano za roditelje odgojitelje. Ali s jedne strane mi je to i drago. Da je Grad Zagreb išao s mjerom roditelj odgojitelj, ovog vrtića ne bi bilo”, poručio je Tomašević istaknuvši da je "10 takvih vrtića odlazilo na mjeru roditelj odgojitelj godišnje".