protokolarna uloga

Parlament u Rigi trebao bi u srijedu izabrati novog predsjednika države

29.05.2019 u 09:26

Bionic
Reading

Parlament u Rigi trebao bi u srijedu izabrati novog latvijskog predsjednika, a najizgledniji kandidat za tu funkciju je bivši sovjetski disident Egils Levits, sudac Suda pravde Europske unije

Taj 63-ogodišnji pravnik, koji je studirao u Njemačkoj, kandidat je koalicije desnog centra na vlasti i trebao bi, da bi bio izabran, dobiti potporu najmanje 55 od 100 zastupnika te baltičke zemlje, članice NATO-a i eurozone.

Još su dva kandidata za upražnjeno mjesto predsjednika Raimondsa Vejonisa, koji se nije kandidirao.

Uloga latvijskog šefa države relativno je protokolarna.

On je vrhovni zapovjednik oružanih snaga i imenuje premijera i veleposlanike. Predlaže zakone i ima pravo raspustiti parlament.

Levits i njegovi roditelji, Latvijci židovskog podrijetla, protjerani su iz bivšeg Sovjetskog Saveza 1972., nakon što je KGB odlučio da oni predstavljaju rizik za komunistički režim.

Nastanili su se u Njemačkoj gdje je Levits studirao pravo i političke znanosti. Kada se vratio u Latviju sudjelovao je u radu na deklaraciji o neovisnosti 1990.

Potom je bio zastupnik, ministar pravosuđa i veleposlanik u Švicarskoj, Mađarskoj, Njemačkoj i Austriji.

Godine 1995. imenovan je u Europski sud za ljudska prava, a potom 2004. na aktualno mjesto u Sud pravde EU-a.

Njegovi protivnici su Juris Jansons (43), visoki dužnosnik kojega podupire skupina zastupnika oporbe, te zastupnik Didzis Smits (44), ekonomist kojemu su potporu odlučili dati populistički antisistemski zastupnici.