PREVIRANJA I BIH

Parlament odbio zahtjev za smjenom izvršne vlasti

11.11.2009 u 19:02

Bionic
Reading

Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH u srijedu je većinom glasova odbio prijedlog oporbenog SDP-a da se izglasuje nepovjerenje federalnoj predsjednici Borjani Krišto i federalnoj vladi

Zahtjev za smjenom predsjednice i vlade odbačen je unatoč tomu što je vladajuća hrvatsko-bošnjačka koalicija podijeljena, a ministri iz HDZ-a BiH nadglasani u donošenju važnih odluka na prošloj vladinoj sjednici.

Zastupnički je dom, odbacivši zahtjev za smjenom predsjednice i vlade, zatražio da se izvršna vlast dogovori o prijepornim pitanjima te o tome za mjesec dana izvijesti parlament. Raspravu u federalnom parlamentu o stanju u izvršnoj vlasti pokrenula je većinska bošnjačka Stranka za BiH (SBiH), tražeći istodobno i smjenu predsjednice Krišto.

Rasprava je započela u utorak i nastavljena u srijedu, SBiH je odustao od svoga zahtjeva, a SDP je zatražio smjenu i vlade i predsjednice. Krišto je odbacila odgovornost za nefunkcioniranje federalne vlade, unatoč optužbama da već dulje od dva mjeseca nije imenovala ministra prostornog uređenja i okoliša Harisa Kafedžića.

Pozvala je stranke vladajuće koalicije, dva HDZ-a u BiH, Stranku demokratske akcije (SDA) i SBiH-a na razgovor. Na prošloj sjednici federalne vlade stranke SDA, SBiH i HDZ 1990. nadglasali su ministre iz najsnažnije hrvatske stranka HDZ-a BiH odlučujući o imenovanju čelnih ljudi važnih agencija i ustanova.

HDZ BiH optužio je te stranke da su time poremetile ravnotežu na štetu Hrvata, čime je kulminirala kriza u odnosima stranaka vladajuće koalicije.