sjednica u sarajevu

Parlament BiH razmatra imenovanje novog predsjedatelja Vijeća ministara

05.12.2019 u 14:19

Bionic
Reading

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak je otvorio raspravu o imenovanju Zorana Tegeltije za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH, a predloženi Tegeltija je najavio kako mu je cilj raditi na jačanju gospodarstva i potaknuti proces europskih integracija uz provedbu nužnih reformi

Tegeltija je pred zastupnicima na sjednici u Sarajevu iznio samo natuknice o tome što kani raditi kao premijer pravdajući to konstatacijom kako cjeloviti program može predstaviti tek kada bude uspostavljeno cjelokupno Vijeće ministara odnosno kada budu imenovani svi ministri. To imenovanje je sljedeća faza uspostave izvršne vlasti koja će uslijediti ako predsjedatelj bude potvrđen.

Tegeltija (58) dolazi iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik, a Predsjedništvo BiH za predsjedatelja Vijeća ministara ga je imenovalo 19. studenog.

Predloženi čelnik Vijeća ministara kazao je, govoreći pred zastupnicima, kako je spreman provoditi reforme nužne za približavanje Europskoj uniji, a da će o odnosima s NATO-om odluke donositi temeljem suglasnosti koju je o tome nužno postići u zemlji odnosno "među konstitutivnim narodima".

Kao važan priroritet u radu budućeg Vijeća ministara spomenuo je i migrantsku krizu, no nije naveo niti jednu konkretnu mjeru koju kani predložiti ili poduzeti.

Nakon uvodnog izlaganja Tegeltiji su upućena brojna zastupnička pitanja, no očekuje se kako će njegovo imenovanje ipak biti potvrđeno do kraja dana, jer u parlamentu postoji dovoljna većina zastupnika koju čine članovi SNSD, HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA), a te su stranke ranije dogovorile uspostavu koalicije na državnoj razini.