optužbe zbog uništavanja

Pariz: Rusija namjerno ugrožava globalnu sigurnost hrane

02.08.2023 u 17:47

Bionic
Reading

Francuska je u srijedu optužila Rusija da uništavanjem ključne infrastrukture za izvoz žitarica "namjerno" ugrožava sigurnost hrane na globalnoj razini

"Rastom cijena poljoprivrednih proizvoda zbog svojih poteza i pokušajima da svoje konkurente spriječi u izvozu vlastitih poljoprivrednih proizvoda, Rusija gleda samo vlastiti interes, na uštrb najranjivijih zemalja", rekla je Anne-Claire Legendre, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova.

Ukrajinski ministar za infrastukturu Oleksander Kubrakov je rerkao da je u ruskim napadima na ukrajinske riječne luke na Dunavu "oštećeno" gotovo 40.000 tona žitarica namijenjenih izvozu.

Kubrakov tvrdi da je Rusija gađala skladišta i silose s 40.000 tona žitarica namijenjenih afričkim zemljama, Kini i Izraelu.

Francuska, poručila je Anne-Claire Legendre, nastavit će pružati pomoć u hrani zemljama koje su najpogođenije problemom sigurnosti hrane koji je, kako tvrdi, rezultat ruske agresije na Ukrajinu.

Osudila je rusko bombardiranje civilne inrastrukture koje, kako je rekla, "predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

  • +20
Rat u Ukrajini - Napad na Kijev Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK