uz granicu s rumunjskom

Rusija ponovno gađala ukrajinsku luku Izmail na Dunavu

02.08.2023 u 10:54

Bionic
Reading

Rusija je rano u srijedu napala ukrajinske luke za izvoz žitarica, uključujući onu na Dunavu koja se nalazi na granici s Rumunjskom, zbog čega su narasle cijene hrane. Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je da je oštećen silos sa žitom u dunavskoj luci Izmailu, u regiji Odese

„Ukrajinsko žito ima potencijal nahraniti milijune diljem svijeta”, priopćilo je ministarstvo na Twitteru. Zasad nema informacija o žrtvama, objavio je guverner regije Oleh Kiper na Telegramu. On je objavio nekoliko fotografija koje pokazuju vatrogasce kako pokušavaju ugasiti požar u visokoj građevini smještenoj pored rijeke.

„Nažalost, ima štete. Najznačajnija je na jugu zemlje. Ruski teroristi još su jednom napali luke, žito, svjetsku sigurnost hrane”, napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu. Izvor iz te industrije potvrdio je da je Izmail bio glavna meta napada, a štetu je opisao „ozbiljnom”, prenosi Reuters. Ured ukrajinskog državnog tužitelja objavio je fotografije istražitelja ratnih zločina ispred uništene zgrade te najmanje dva oštećena silosa iz kojeg ispada pšenica.

Ta luka, smještena s druge strane rijeke od Rumunjske, članice NATO saveza, služi kao glavni alternativni put za izvoz ukrajinskog žita otkad je Rusija obnovila svoju blokadu ukrajinskih crnomorskih luka sredinom srpnja. Cijene pšenice na burzi u Chicagu skočile su 4 posto nakon napada, a trgovci strahuju od daljnjih napada na kapacitete Ukrajine za izvoz žita. Rusija više od dva tjedna napada ukraijnsku lučku i poljoprivrednu infrastrukturu, nakon što je odbila produžiti sporazum koji je omogućavao izvoz žita. Moskva traži bolje uvjete za svoj prehrambeni sektor i izvoznike gnojiva, već oslobođene međunarodnih financijskih sankcija. 

Ukrajinski kamioni čekaju na iskrcaj žita Izvor: Profimedia / Autor: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

„Rusija pokušava izbaciti Ukrajinu iz budućeg dogovora o žitu i, još važnije, strateški ukloniti našu zemlju sa svjetskog tržišta hrane”, rekao je Serhij Bratčuk, glasnogovornik ukrajinske dobrovoljne vojske na jugu. Ukrajina je putem Dunava izvozila četvrtinu svog žita prije početka ruske invazije. Nakon povlačenja iz dogovora o deblokadi crnomorskih luka ta je rijeka postala glavni pravac izvoza. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova dan ranije je objavilo da će izvoziti žitarice preko hrvatskih luka na Jadranskom moru, putem Dunava. Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman boravio je u ponedjeljak u Kijevu, te je tada objavljeno da je postignut dogovor sa Zagrebom. 

Ujedinjeni narodi upozorili su na moguću prehrambenu krizu i glad u najsiromašnijim dijelovima svijeta radi ruske odluke o ponovnoj blokadi. Moskva je upozorila da će brodove koji putuju prema ukrajinskim lukama smatrati potencijalnim vojnim metama. Kijev se nada da će se brodovi ipak vratiti u njezine luke usprkos tome, no to se još ne događa. Rezultat je da je ukrajinski izvoz žitarica u srpnju pao 40 posto u odnosu na mjesec ranije.