Rat u Sudanu

Paravojsku vodi polupismeni general koji surađuje s vagnerovcima

15.05.2023 u 06:25

Bionic
Reading

Na jednoj strani rata u Sudanu nalazi se general Hemedti, nekadašnji zamjenik predsjednika Al Burhana, koji predvodi Snage za brzu potporu (RSF). Tportal donosi priču o toj zloglasnoj organizaciji i njenom zapovjedniku

U ratu u Sudanu na jednoj strani bori se de facto sudanski predsjednik i zapovjednik regularne vojske Abdel Fatah al Burhan dok se na drugoj strani nalazi njegov nekadašnji zamjenik Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti. Potonji je zapovjednik pobunjenih paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF), a one kontroliraju lokalne rudnike zlata kojim na Bliskom istoku kupuju oružje. Uz to, Hemedtijeva paravojska povezana je s ruskom zločinačkom skupinom Wagner, koja operira po Ukrajini i značajnom dijelu Afrike, a RSF je bio uključen i u ratove u Libiji.

Sukob u Sudanu, u kojem je već 700.000 ljudi napustilo svoje domove bježeći od sukoba suparničkih frakcija, započeo je sredinom prošlog mjeseca, nakon što je propao međunarodni plan za tranziciju zemlje prema demokraciji. Zapad je, naime, podržao tranziciju prema civilnoj vladi u zemlji koju smatra strateški važnom jer se nalazi na tromeđi Egipta, Saudijske Arabije, Etiopije te 'lako zapaljive' sjevernoafričke regije Sahel.

  • +3
Sudan - Snage za brzu potporu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Regularnu vojsku predvodi general Abdel Fatah al Burhan, inače karijerni vojni časnik i nekadašnji glavni inspektor vojske, ujedno na čelu vladajućeg vijeća uspostavljenog nakon što je 2019. svrgnut dugogodišnji sudanski diktator Omar al Bašir. Dvije godine poslije Al Burhan je izveo vojni puč kojim je preuzeo vlast u zemlji, a njegov zamjenik bio je Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, koji je pokazivao sklonost ideji civilne koalicije. To je Al Burhan protumačio kao Hemedtijeve političke ambicije te ga okrivljuje za izbijanje sukoba i pokušaj nekadašnjeg zamjenika za preuzimanje vlasti u zemlji.

Hemedti inače ima završena samo tri razreda osnovne škole, no to nije smetalo njegovom nekadašnjem šefu Al Burhanu da ga proglasi generalom i svojim zamjenikom. S druge strane, Al Burhan ima završenu sudansku vojnu akademiju. Njihov odnos toliko je pogoršan da je Hemedti ovih dana poručio Al Burhanu da će ga ubiti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Middle East Eye

Tražili peglanje imidža na Wikipediji

Sukob dvojice generala izbio je jer odmetnuti RSF ne želi udovoljiti tranzicijskim zahtjevima za spajanjem s regularnom vojskom zato što nisu precizirani rokovi integracije ni tko bi i s kojim ovlastima predvodio RSF. Hemedti zahtijeva da bude na čelu jedne vojske i traži podulji rok za spajanje s regularnim postrojbama, a Al Burhan ocjenjuje da onaj tko zapovijeda vojskom zapravo drži zemlju u šaci. Upravo obje vojske kontroliraju rudnike zlata čiji je izvoz ključan za sudansko gospodarstvo.

  • +8
Mohamed Hamdan Dagalo Izvor: EPA / Autor: MARWAN ALI

Hemedti, prema dostupnim izvorima, ima kontrolu nad rudnicima zlata u regiji Darfur, što ga je učinilo jednim od najbogatijih Sudanaca. Njegov brat Abdul Rahim, ujedno njegov zamjenik, vodi Al Junaid, korporaciju koja se bavi iskopavanjem i trgovinom zlata u Sudanu na državnoj razini. Pojedini izvori tvrde da RSF i Al Junaid blisko surađuju u trgovini zlatom i na taj način financiraju paravojne operacije. Također tvrde da RSF koristi dvije kompanije kao paravan za međunarodnu trgovinu zlatom.

Riječ je o sudanskoj tehnološkoj tvrtki GSK te trgovačkoj kompaniji Tradive General Trading sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Obje tvrtke kontrolira pak Hemedtijev brat Algonej Hamdan Dagalo. Zanimljiv je podatak da je RSF radi poboljšanja imidža kompanija zatražio pomoć zapadnih tvrtki za odnose s javnošću. Među njima su, izvijestila je televizija Al Jazeera, pokušaji da se 'popegla' Wikipedijina stranica o toj paravojsci te umanje njezine veze s trgovinom zlatom.

Bacali civile u Nil

RSF je, inače, nastao krajem 2013., a izrastao je iz milicija Janjaweeda koje su se borile u ime sudanske vlade tijekom rata u Darfuru, a bile su odgovorne za zločine nad civilima i uglavnom su sastavljene od njih. Tri godine kasnije RSF je imao 40.000 pripadnika koji su sudjelovali u jemenskom građanskom ratu na strani saudijskih i emiratskih snaga. Ovaj angažman financirao je Rijad, a međunarodni promatrači optužili su RSF da je ubijao civile i uništavao lokalnu infrastrukturu. Neke procjene navode da se u Sudan vratilo samo 10.000 pripadnika RSF-a, a još uvijek nije jasno je li ostatak poginuo ili se nastavlja boriti u Jemenu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Al Jazeera English

Također, RSF se sredinom 2019. borio u Drugom libijskom građanskom ratu, u kojem je podržavao Libijsku nacionalnu vojsku (LNA) sa sjedištem u Tobruku, koja se borila protiv međunarodne priznate vlade nacionalnog sporazuma (GNA) sa sjedištem u Tripoliju. Istovremeno, tijekom sudanske političke krize 2019., vojna hunta koja je preuzela kontrolu nad zemljom angažirala je RSF da nasilno razbije prodemokratske prosvjednike. Između ostalog, RSF je izvršio masakr u Kartumu, a ubijeni su bačeni na dno Nila s cementnim ciglama vezanim oko vrata kako njihova tijela ne bi bila nikad pronađena.

Mnogi izvori navode da RSF nabavlja oružje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i plaća ga neprerađenim zlatom iz rudnika pod njegovom kontrolom, a povezan je i sa zloglasnom ruskom plaćeničkom skupinom Wagner. Nedavno su procurili dokumenti koji pokazuju da je Wagner osigurao RSF-u obuku i opremu, uključujući oklopna vozila i jurišne helikoptere. Ruska tvrtka navodno je pružala sigurnosne usluge tijekom Hemedtijevog posjeta Rusiji 2018., kada je u ime bivšeg šefa Al Burhana dogovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom udio u rudnicima u zamjenu za oružje. RSF pak oštro niječe bilo kakvu povezanost s vagnerovcima.