KREPKI SAN I PROGRAM

Papa u miru gleda televiziju

01.03.2013 u 21:11

Bionic
Reading

Benedikt XVI., papa u miru, proveo je prva 24 sata nakon odreknuća od papinske službe između televizije, molitve i krepkog sna tijekom noći, rekao je u petak predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice, dan nakon povijesnog odreknuća Josepha Ratzingera.

"Jutros sam telefonirao njegovu osobnom tajniku, mons. Georgu Gaensweinu kako bih doznao novosti: rekao mi je da je Benedikt XVI. bio opušten, da je jako dobro spavao, da je u mirnom i spokojnom ozračju", rekao je u povjerenju otac Federico Lombardi na tiskovnoj konferenciji koju će odsad svakodnevno održavati.

U četvrtak navečer, nakon odreknuća, "Njegova Svetost Benedikt XVI., papa u miru" gledao je "nekoliko informativnih emisija na televiziji i bio je zadovoljan dobrim prikazom uzbudljivih događaja tijekom poslijepodneva", komentirao je taj svećenik, isusovac.

"Nakon večere, kako ima običaj prošetati nakon objeda, kratko je prošetao Švicarskim salonom koji gleda na jezero Albano a onda se povukao na molitvu i odmor", dodao je.

Sutradan, kao i dok je boravio u Vatikanu, "ustao je u 7.00 sati kako bi slavio misu i molio časoslov", rekao je. Upoznao se i s brojnim porukama koje su mu pristigle.

Osamdesetpetogodišnji bivši papa, velik zaljubljenik u glazbu, ponovo je sjeo za glasovir, istaknuo je još glasnogovornik.

"Zadnjih dana je svirao u svojim odajama u Vatikanu. Jučer nije svirao jer je htio pogledati informativne emisije na televiziji. Vratit će se glasoviru ovih dana, što znači da je opušten", dodao je otac Lombardi.

Papa je "ponio sa sobom CD-e koje voli slušati kad ne svira".

Ponio je i knjige o povijesti Crkve i teološke knjige, među kojima "Estetiku teologije" Ursa von Balthazara, jednog od najuglednijih mislilaca u vrijeme Drugog vatikanskog sabora (1962.-65.), koju je kupio čim je izašla.

Mons. Lombardi je usto pokazao manji film što ga je snimila Vatikanska televizija (CTV) na kojemu se vidi kako kamerlengo Tarcisio Bertone, koji do izbora novog pape obavlja tekuće poslove u Vatikanu, pečati papinske odaje u Vatikanu.

Pečat "sede vacante" - kišobran iznad prekriženih ključeva svetog Petra - utisnut je na crvenu vrpcu obješenu o glavna vrata koja je kardinal Bertone zatvorio velikim ključem.

Bijela ljepljiva vrpca stavljena je pak na vrata unutarnjeg dizala kojim se papa iz svojih odaja spuštao na donji kat gdje je primao goste.