susret u vatikanu

Papa se sastao s drugim najvišim klerikom ruske crkve uoči susreta s patrijarhom

05.08.2022 u 15:11

Bionic
Reading

Papa Franjo susreo se u petak s biskupom Antunom, drugim najvišim crkvenim velikodostojnikom Ruske pravoslavne crkve, uoči predviđenog susreta idućeg mjeseca s ruskim patrijarhom Kirilom koji podržava rusku invaziju na Ukrajinu

Bio je to njihov prvi susret otkako je Antunov prethodnik Hilarion smijenjen u lipnju iznenadnom odlukom koja ukazuje na neslaganje u vrhu Moskovske patrijaršije oko rata u Ukrajini.

Vatikan je naveo mitropolita Antuna na popisu Papinih susreta, ali nije dao detalje privatne audijencije.

Papa će sudjelovati na kongresu vjerskih vođa u prijestolnici Kazahstana Nur-Sultanu od 13. do 15. rujna. Istaknuo je kako se nada da će se tamo susresti s Kirilom.

Bulat Sarsenbajev, čelnik kazahstanske organizacije koja je domaćin kongresa, rekao je za Astana Times da je Kiril potvrdio svoj dolazak na kongres.

Blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Kiril je s entuzijazmom podržao rusku invaziju na Ukrajinu, koju patrijarh smatra dijelom borbe protiv "dekadentnog" Zapada.

Kirilov stav izazvao je razdor s Vatikanom i pokrenuo unutarnju pobunu koja je dovela do prekida veza nekih pravoslavnih crkava s Ruskom pravoslavnom crkvom.

Franjo, koji je sukob nazvao "okrutnim i besmislenim agresivnim ratom", planirao se sastati s Kirilom 14. lipnja u Jeruzalemu, ali je otkazao susret nakon savjeta vatikanskih diplomata.

Kiril i Papa sastali su se na Kubi 2016., što je bio prvi susret ruskog patrijarha i Pape.

U intervjuu za Reuters prošlog mjeseca Franjo je rekao da želi posjetiti Kijev nakon povratka iz Kanade 30. srpnja, ali također želi otići u Moskvu, po mogućnosti prvo, kako bi promicao mir.