pokajničko hodočašće

Papa se nada posjetom Kanadi ublažiti 'zlo' naneseno autohtonom narodu

17.07.2022 u 15:57

Bionic
Reading

Papa Franjo izrazio je u nedjelju nadu da će "pokajničkim hodočašćem" u Kanadu idućeg tjedan pomoći zaliječiti patnje nanesene autohtonom narodu čija su djeca bila zlostavljana u internatima Katoličke crkve

Papin posjet od 24. do 30. srpnja predviđa najmanje pet susreta s predstavnicima autohtonog naroda kojima će se na njihovu tlu ispričati za ulogu Crkve u upravljanju školama kojima se nastojala izbrisati domorodačka kultura.

"Nažalost u Kanadi mnogi kršćani, uključivo neki članovi crkvenih redova, pridonijeli su politici kulturne asimilacije koja je u prošlosti na razne načine teško naštetila autohtonom stanovništvu", rekao je Papa u tjednom obraćanju na Trgu sv. Petra u Rimu.

Oko 150.000 djece bilo je izdvojeno iz obitelji i smješteno u internate gdje su mnoga bila zlostavljana, silovana i pothranjena čime je počinjen "kulturni genocid", kako je 2015. navelo Kanadsko povjerenstvo za istinu i pomirbu.

Cilj kanadske države bila je kroz te internate koji su djelovali od 1831. do 1996., asimilirati domorodačku djecu.

Internate su u ime vlade uglavnom vodile kršćanske zajednice, a ponajviše Katolička crkva.

O tim školama Papa je već razgovarao s predstavnicima domorodačkog naroda u ožujku i travnju, a u nedjelju je izrazio "bol i solidarnost zbog zla koje su pretrpjeli".

"Krećem na pokajničko hodočašće u nadi da uz Božju milost mogu pridonijeti procesu ozdravljenja i pomirbe koji je već počeo", rekao je 85-godišnji Papa.

U Kanadi će posjetiti Edmonton, Maskwacis, jezero Lac Ste Anne, Quebec, Iqaluit na kanadskom arktičkom području. Trebao bi održati devet homilija i dvije mise.

Skandal je izbio lani otkrićem ostataka 215 djece pokopane na prostoru bivše škole škole u Kamloopsu u zapadnoj kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji.

Ta škola je zatvorena od 1978. godini, a otkriće ukopanih ostataka djece potaknulo je zahtjeve da krivci za takvu politiku odgovaraju pred licem pravde.

Nakon toga otkrivene su stotine drugih neobilježenih mjesta ukopa domorodačke djece.

Papa je morao otkazati putovanje u Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan početkom srpnja zbog bolova u koljenu zbog čega je neko vrijeme kristio invalidska kolica, a zatim je hodao uz pomoć štapa.