pokorničko hodočašće

Papa Franjo sastaje se u Kanadi s domorodačkim stanovništvom

25.07.2022 u 08:39

Bionic
Reading

Papa Franjo planira se susresti s predstavnicima autohtonih naroda u ponedjeljak tijekom svog prvog putovanja u Kanadu koje slijedi nakon jezivih otkrića stotina dječjih tijela u blizini bivših katoličkih internata prošle godine

Očekuje se da će 85-godišnji Papa posjetiti župu u Maskwacisu, oko 100 kilometara južno od Edmontona, u ponedjeljak ujutro. Tamo se želi pomoliti na groblju.

Potom će se poglavar Katoličke crkve prigodnim govorom obratiti predstavnicima starosjedilačkih skupina.

Poslijepodne je na programu još jedan sastanak s autohtonim stanovništvom u Edmontonu.

Susret s domorodačkim stanovništvom središnji je dio Franjinog šestodnevnog putovanja nakon otkrića tijela djece prije nešto više od godinu dana, u blizini internata koje je nekoć vodila Katolička crkva.

To je otkriće je iznijelo na vidjelo okrutno postupanje s djecom autohtonim naroda koja su otrgnuta od svojih obitelji i zlostavljana od školskog osoblja.

Starosjedioci žele da Franjo od njih traži oprost u Kanadi. Papa Franjo ispričao se za ulogu Katoličke crkve u školama ranije ove godine tijekom posjeta starosjedilačkih predstavnika Vatikanu. Sada se dolazi ispričati na kanadsko tlo.

Ali mnogi traže i više od toga: novčanu kompenzaciju, povrat autohtonih artefakata, objavu školskih zapisa, podršku izručenju optuženog zlostavljača i ukidanje doktrine iz 15. stoljeća koja opravdava kolonijalno oduzimanje posjeda starosjedilačkom narodu u obliku papinske bule ili edikta .

"Ovo je pokorničko hodočašće", rekao je Sveti Otac tijekom leta prema Kanadi.

Edmonton je prva od triju postaja na Papinom putovanju. Posjetit će i Quebec City i Iqaluit, glavni grad teritorija Nunavuta, a odlazi u petak.

Između 1881. i 1996. više od 150.000 domorodačke djece odvojeno je od obitelji i dovedeno u internate. Mnoga su djeca izgladnjivana, pretučena i seksualno zlostavljana u sustavu koji je Kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala "kulturnim genocidom".