PEDOFILIJA U CRKVI

Papa prihvatio ostavku optuženog biskupa

08.05.2010 u 18:17

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. prihvatio je u subotu ostavku njemačkog biskupa i najvišeg vojnog dušebrižnika Waltera Mixe koji je krajem travnja zatražio razrješenje s dužnosti zbog optužbi za fizičko zlostavljanje djece u crkvenim obrazovnim ustanovama u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća kao i pronevjere

'Mi se nalazimo na početku novog puta kojim moramo krenuti zajedno', rekao je nakon vijesti o prihvaćanju ostavke augsburški generalni vikar Karlheinz Knebel. On je vjernike pozvao na jedinstvo u 'ovim teškim vremenima' za crkvu.

Papa je ostavku prihvatio dan nakon sto je državno odvjetništvo protiv Mixe pokrenulo i istragu zbog navodnog seksualnog zlostavljanja muških štićenika. Prema pisanju dnevnika Augsburger Allgemeine danas 69-ogodišnji Mixa je 2005., tada u svojstvu eichstadtskog biskupa, seksualno zlostavljao jednog maloljetnika.

Tjednik Der Spiegel u svom internetskom izdanju istodobno javlja kako je Mixa u vrijeme službovanja u Eichstadtu provodio praksu po kojoj je mlade svećenike ugošćivao u svojim privatnim prostorijama, između ostalog i u sauni. Biskup, koji se trenutno nalazi u jednom sanatoriju u Švicarskoj, preko svog odvjetnika je opovrgao najnovije optužbe.

Prije toga se Mixu, koji je u javnosti bio poznat po tvrdolinijaškim istupima, optužilo da je fizički zlostavljao djecu u jednom katoličkom sirotištu te da je u privatne svrhe trošio milodare.