sveta stolica

Papa osudio 'idolatriju' novca na audijenciji sa stručnjacima Moneyvala

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 08.10.2020 15:29
  • Objavljeno 08.10.2020 u 15:29
Papa Franjo

Papa Franjo

Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT

Papa Franjo u četvrtak je osudio pohlepu, prilikom obraćanja stručnjacima za financijsku transparentnost koji će pregledati knjige Svete Stolice

Od prošloga tjedna tim stručnjaka Moneyvala, tijela Vijeća Europe koje nadgleda pranje novca i financijski terorizam, nalazi se u Vatikanu.

Evociravši biblijsku priču o Isusu koji je istjerao trgovce iz hrama, Papa je kazao da ljudi nikada ne bi trebali "postati sluge novca".

"To je oblik idolatrije protiv koje trebamo reagirati uspostavljanjem razumnog poretka vrijednosti, u kojemu novac ne vlada, već služi", rekao je Papa.

Papa Franjo je sa stručnjacima razgovarao o financijskim reformama u Vatikanu, poput reforme javne nabave, a čiji je "cilj osigurati transparentnost upravljanja novcem".

Napredak Vatikana u navedenom području doveden je u pitanje nakon iznenadne ostavke kardinala Angela Becciua 24. listopada.

Becciu je bio prefekt Kongregacije za kauze svetih, a odrekao se položaja kardinala nakon što ga je Papa izravno optužio za korištenje vatikanskih karitativnih fondova kako bi pomogao tvrtki svoga brata.

Becciu je prethodno investirao u luksuzne prostore u središtu Londona, pri čemu je Vatikan izgubio znatna sredstva.

U tijeku je kriminalistička istraga zbog sumnje da je, u sklopu sporazuma, Vatikan oštetila treća osoba, moguće u dogovoru s ljudima koji su radili za Becciua.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!