povodom dana izbjeglica

Papa Franjo šalje pomoć migrantima u BiH

25.09.2020 u 10:46

Bionic
Reading

Papa Franjo odlučio je poslati pomoć migrantima u Bosni i Hercegovini pridružujući se na taj način obilježavanju 27. rujna kao Svjetskog dana migranata i izbjeglica, potvrdila je u petak apostolska nuncijatura u Sarajevu.

"Papa će svojom donacijom podržati uspostavu dviju službi za prihvat i koordinaciju aktivnosti u tranzicijskim centrima Ušivak kod Sarajeva i Sedra kod Bihaća, gdje su smještene obitelji i maloljetnici bez pratnje", stoji u priopćenju.

Prema navodima, donacija će biti iskorištena za nabavku odjeće, sanitarnih potrepština, pokrivača i hrane, a raspodjela te pomoći povjerena je katoličkim humanitarnim organizacijama koje djeluju na terenu poput Caritasa.

Papa svoju pomoć šalje kao konkretan znak potpore i bliskosti migrantima koji borave u BiH, često u vrlo teškim uvjetima.

Sveti otac opetovano je u nizu javnih istupa apelirao na humani odnos prema ilegalnim migrantima, ističući kako su to ljudi u nevolji kojima treba pomoć i solidarnost.

"Strahovi i brojne predrasude drže nas podalje od migranata i često nam priječe da im budemo bližnji i služimo im s ljubavlju", kazao je tim povodom apostolski nuncij u BiH monsinjor Lugi Pezzuto.

BiH je među onim europskim državama koje su trenutačno pod najvećim pritiskom ilegalnih migranata koji traže način kako bi stigli do područja Europske unije.

Procjena je kako je kroz tu zemlju tzv. balkanskom rutom prošlo više od 30 tisuća ilegalnih migranata, a sada ih je tamo oko desetak tisuća.

Najveći broj njih boravi u prihvatnim centrima u okolici Sarajeva te na području Unsko-sanske županije, gdje je i nekadašnji hotel "Sedra" namijenjen smještaju najugroženijih, odnosno malodobnih osoba i žena s djecom.