'OHLADITI VRUĆU SITUACIJU'

Papa o Sjevernoj Koreji: Dobar dio čovječanstva bio bi razoren u sveopćem ratu

30.04.2017 u 09:03

Bionic
Reading

Papa Franjo kazao je u subotu navečer da bi neka treća zemlja, poput Norveške, trebala pokušati posredovati u razmiricama između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država kako bi 'ohladila' situaciju koja je postala 'vrlo vruća' i otvara rizik nuklearnih razaranja

Franjo je dodao da vjeruje kako bi 'dobar dio čovječanstva' bio razoren u sveopćem ratu.

Govoreći novinarima u zrakoplovu kojim se vraćao u Vatikan iz Kaira, papa Franjo kazao je kako je spreman susresti se s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kada u lipnju bude u Europi dodavši međutim da ne zna je li Washington poslao zahtjev za susretom. 

Odgovarajući na pitanje o napetostima između Sjeverne Koreje i SAD-a, Franjo je istaknuo kako Sjedinjene Države moraju ponovno potvrditi svoje vodstvo u svjetskoj diplomaciji.

'Pozivam i pozivat ću sve čelnike, kao što sam pozivao čelnike na različitim mjestima, da rade na pronalaženju rješenja problema diplomatskim putem', kazao je Papa o krizi sa Sjevernom Korejom.'

'Ima toliko puno posrednika u svijetu koji se nude, kao što je primjerice Norveška', rekao je papa Franjo tijekom novinske konferencije na kraju svog posjeta Egiptu.

'Ona (Norveška) uvijek je spremna pomoći. Ona je jedna, a ima takvih mnogo. No put je put pregovaranja, diplomatskog rješenja', kazao je Papa u razgovoru s novinarima koji je trajao oko 30 minuta.

Papa je izrazio duboku zabrinutost krizom u odnosima sa Sjevernom Korejom. 'Pitanje raketa u (Sjevernoj) Koreji aktualno je više od godine dana, no sada se čini da je situacija postala vruća'.   

Sjeverna Koreja u subotu je pokusno ispalila još jednu raketu kratko nakon što je američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio da, ako se ne uspije staviti pod kontrolu nuklearni i balistički program Pjongjanga, to može dovesti 'do katastrofalnih posljedica'.

Papino spominjanje Norveške kao medijatora u pregovorima vjerojatno je uslijedilo zbog uloge koju je ta zemlja odigrala smirujući napetosti između Izraela i Palestinaca. Norveška je tajno pregovarala o postizanju sporazuma između dviju sukobljenih strana na Bliskom istoku i zaslužna je za Sporazum iz Osla postignut ranih 90-ih godina prošlog stoljeća.