KONFERENCIJA U VATIKANU

Papa neće javno zatražiti oprost za pedofiliju?!

06.02.2012 u 12:08

Bionic
Reading

U Vatikanu u ponedjeljak započinje četverodnevna konferencija pod nazivom 'U pravcu iscjeljenja i preporoda' posvećena borbi protiv pedofilije, a na kojoj će se okupiti predstavnici 110 nacionalnih biskupskih konferencija i vođe 30 vjerskih redova, psiholozi, stručnjaci i žrtve pedofilije. Domaćin skupa je papinsko sveučilište Gregoriana. Ipak, papa Benedikt XVI neće i osobno sudjelovati na konferenciji

Deset godina nakon što je izbio pedofilski skandal u SAD-u, katolički biskupi iz cijelog svijeta sastaju se u Vatikanu na konferenciji čiji je cilj sprečavanje zlostavljanja i zaštita djece, piše Huffington Post.

Konferencija pod nazivom 'U pravcu iscjeljenja i preporoda' održat će se od 6. do 9. veljače.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi izjavio je u petak 3. veljače da konferencija uživa punu potporu i sudjelovanje najviših dužnosnika Vatikana, ali se ipak ne očekuje nazočnost pape Benedikta XVI

Monsinjor Charles Scicluna, glavni vatikanski tužitelj za zlostavljanja, izjavio je da zaštita djece mora postati 'stalni princip i briga' u svakoj odluci Crkve.

'Ne smije biti razlike između dobrobiti Crkve i zaštite mladih', rekao je u petak.

U svibnju prošle godine Vatikan je svim biskupskim konferencijama diljem svijeta dao godinu dana za izradu dobrovoljnih 'smjernica' o sprečavanju zlostavljanja, o brizi za žrtve, discipliniranju svećenika zlostavljača i izvješćivanju lokalne policije.

Radionice će se usredotočiti na biskupsku odgovornost u zaštiti djece i na psihološke učinke zlostavljanja.

Biskupi i drugi delegati će slušati priče žrtava seksualnog zlostavljanja i sudjelovati u 'pokorničkom bdijenju', na kojem će predstavnici sedam skupina koje su odgovorne za seksualna zlostavljanja i skupina koje nisu spriječile zlostavljanja tražiti oprost.

Odvjetnici žrtava su kritizirali vatikanski odgovor na aferu, optužujući crkvene dužnosnike da nisu sankcionirali biskupe koji nisu kaznili ili prijavili svećenike zlostavljače. Mary Collins, žrtva svećeničkog zlostavljanja u Irskoj, rekla je novinarima da nije bila sigurna hoće li prihvatiti poziv Vatikana, ali je u konačnici ipak pristala da bi na taj način pomogla zaštititi što je moguće više djece.

'Crkva može postati lider u zaštiti djece', rekla je, dodajući da se nada da će i papa Benedikt XVI osobno i javno zatražiti oprost.

'Bila bi to najljepša stvar, i za žrtve i za Crkvu', dodala je na kraju.