upozorio na virus sebičnosti

Papa Franjo zahvalio medijima na njihovu radu

19.04.2020 u 17:40

Bionic
Reading

Papa Franjo je u nedjelju pohvalio novinare nakon mise na kojoj je upozorio da je virus "sebičnosti gori" od koronavirusa.

"Hvala vam na vašem radu. Umjesto da ste u nedjelju ostali u postelji, vi radite. Hvala vam, velika vam hvala. Komunicirati je važno", rekao je Sveti Otac novinarima koji su ga čekali ispred rimske crkve Santo Spirito in Sassia, nadomak Vatikana.

Misa se slavila bez vjernika u prigodi svetkovine Božjeg milosrđa koju je prije 20 godina uveo papa Ivan Pavao II.

Papa je u homiliji upozorio na "opasnost da zaboravimo one koji su ostali iza".

"Postoji opasnost od još goreg virusa, virusa sebičnosti i ravnodušnosti", poručio je.

U homiliji na misi, kao i u tradicionalnoj nedjeljnoj poruci koja je slijedila, Papa je upozorio da oporavak ne smije nikoga izostaviti i da je sada vrijeme da se isprave nepravde u svijetu jer one narušavaju zdravlje cijele ljudske obitelji.

„Sada, kada nas očekuje spor i mukotrpan oporavak od pandemije, postoji opasnost da zaboravimo one koji su zaostali”, rekao je Papa.

„Postoji rizik da bismo u tom slučaju mogli biti pogođeni još gorim virusom, virusom sebične indeferentnosti. Virusom koji se širi počevši od ideje da je život bolji ako je bolji za mene i da će sve biti dobro ako je dobro za mene”, rekao je.

Papa, koji je zadnji put posjetio prazan Rim 15. ožujka kako bi se molio za kraj pandemije u dva svetišta, rekao je da oporavak ne bi smio žrtvovati „one koji zaostaju na oltaru napretka”, posebice siromašne.

U Italiji je od novog koronavirusa umrlo više od 23.000 ljudi, a karantena je uvedena i u Vatikanu, pa Papa mora služiti mise bez vjernika.

Papa je istaknuo da nas pandemija „podsjeća da ne postoje razlike ili granice između onih koji pate”.

U podnevnoj poruci nakon mise, Papa je pozvao na solidarnost između nacija u suočavanju s krizom.