zlostavljanje u crkvi

Papa Franjo prihvatio ostavku njemačkog biskupa Bodea koji je o slučaju spolnog nasilja nad maloljetnicima govorio kao o 'odnosu'

25.03.2023 u 15:36

Bionic
Reading

Papa Franjo prihvatio je ostavku biskupa Franz-Josepha Bodea iz Osnabrücka koji će ujedno napustiti tu biskupiju na sjeverozapadu Njemačke, objavio je u subotu Vatikan o ordinariju kritiziranom zbog postupanja prema optužbama o zlostavljanju u Crkvi

Papa Franjo prihvatio je pismo ostavke biskupa Bodea, objavio je Vatikan ne navodeći razloge.

Vijeće koje okuplja žrtve zlostavljanja optužilo je Bodea da je još lani o slučaju spolnog nasilja nad maloljetnicima govorio kao o "odnosu".

U prosincu, Vijeće se obratilo Vatikanu i podnijelo tužbu protiv Bodea ocijenivši da je zauzeo stajalište sklonije pčinitelju, a ne žrtvi.

Protiv Bodea govore i njegovi postupci u rješavanju slučajeva zlostavljanja u dijecezi Osnabrück.

Tako je u jednom slučaju svećenik godinama spolno zlostavljao djevojku. Stručnjak koji je sastavio izvješće optužio je Bodea da je rečenom svećeniku dodijelio vodeću poziciju u radu s mladima te iste godine kada ga je djevojka prijavila biskupu.

Sve do sada Bode je odbijao podnijeti ostavku.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Bätzing primio je vijest o ostavci s "velikim žaljenjem i poštovanjem", objavila je Biskupska konferencija.

Bode je bio biskup Osnabrücka od 1995 godine.