rimsko ratno groblje

Papa Franjo: Ni u jednom ratu nema pravih pobjednika

02.11.2023 u 15:46

Bionic
Reading

Ni u jednom ratu nema pravih pobjednika, rekao je papa Franjo u četvrtak tijekom posjeta Rimskom ratnom groblju, misleći na sukobe na Bliskom istoku i u Ukrajini

Franjo je koristio invalidska kolica na groblju na kojem se nalaze posmrtni ostaci vojnika iz zemalja Commonwealtha koji su poginuli u Italiji tijekom Drugog svjetskog rata, kako bi prošao pored nadgrobnih spomenika i položio cvijeće.

Papa je ove godine izabrao to rimsko groblje za slavljenje mise u spomen na vjerne mrtve na Dušni dan.

"Ratovi su uvijek poraz, uvijek. Nikada nema potpune pobjede. Jedna strana pobjeđuje drugu, ali iza toga uvijek stoji poraz u cijeni koja se mora platiti", rekao je u improviziranoj homiliji tijekom mise na groblju kojoj je nazočilo nekoliko veleposlanika zemalja Commonwealtha.

Sveti Otac je pozvao na prekid vatre u Gazi i stvaranje humanitarnih koridora kako bi se olakšale patnje njezinih opkoljenih stanovnika.

Također je pozvao na dvodržavno rješenje za bliskoistočni sukob, rekao je da Izrael ima pravo braniti se od napada i osudio porast antisemitizma u cijelom svijetu.

Na povremenoj kiši Papa (86) je stajao dulje tijekom mise nego u više od godinu dana, što pokazuje da mu koljeno sada možda zadaje manje problema, piše Reuters.

Groblje u području Rima koje je bilo poprište uličnih borbi tijekom Drugog svjetskog rata, posljednje je počivalište oko 425 vojnika iz Britanije i njezinih bivših kolonija koji su poginuli boreći se u Italiji.

Franjo je govorio o tragediji rata.

“Na ulazu sam gledao dob poginulih, uglavnom između 20 i 30 godina. Prekinuti životi, životi bez budućnosti”, rekao je.

“Pomislio sam na roditelje, na majke koje su primile to pismo: 'Gospođo, čast mi je reći vam da imate sina heroja. Da, heroja, ali oduzeli su mi ga'. Mnogo je suza u tim prekinutim životima", rekao je.

"Ista stvar se događa i danas. Toliko ljudi, mladih i ne tako mladih, u ratovima u svijetu, čak i onima nama bliže, u Europi i šire... toliko mrtvih".