sveta stolica

Papa: Cjepivo za koronavirus mora biti dostupno svima

03.05.2020 u 14:51

Bionic
Reading

Papa Franjo u nedjelju je pozvao na međunarodnu znanstvenu suradnju kako bi se otkrilo cjepivo za koronavirus te je kazao da cjepivo mora biti dostupno širom svijeta

Papa Franjo se u nedjeljnom Angelusu, koji se emitira iz papinske knjižnice umjesto sa Trga svetog Petra zbog karantene, zahvalio svima na svijetu koji rade u esencijalnim djelatnostima.

Pozvao je na međunarodnu suradnju kako bi se svijet mogao boriti s koronavirusom koji je do sada zarazio gotovo 3,5 milijuna ljudi i ubio više od 240 tisuća.

"U stvari, važno je da ujedinimo znanstvene kapacitete, da na transparentan i nepristran način pronađemo cjepivo i lijekove", kazao je Papa.

Papa je ustvrdio da je također važno "jamčiti univerzalni pristup nužnim tehnologijama koje omogućuju svakoj zaraženoj osobi, u svakom dijelu svijeta, da dobije nužno liječenje".

Svjetski vođe u travnju su obećali ubrzati rad na testovima, lijekovima i cjepivu za covid-19 te o tome podijeliti saznanja i postignuća, ali SAD nije sudjelovao u inicijativi koju je pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Američki predsjednik Donald Trump optužio je WHO za pogrešnu reakciju na krizu i da je previše blizak s Kinom te je suspendirao američke uplate WHO-u.

Više farmaceutskih kompanija širom svijeta razvilo je testove na antitijela.

Trumpova administracija planira ubrzati razvoj cjepiva za koronavirus s ciljem stvaranja 100 milijuna cjepiva do kraja 2020., prema visokom dužnosniku u američkoj administraciji.

Mnogi stručnjaci tvrde da je potrebno minimalno 12-18 mjeseci za razvoj sigurnog i učinkovitog cjepiva.

Papa je u nedjelju podržao prijedlog tijela za međureligijski dijalog pod nazivom Visoki odbor za ljudsko bratstvo, a koji je pozvao na međunarodni dan molitve i posta 14. svibnja zbog pandemije koronavirusa.