jutarnja misa

Papa Franjo uoči EU samita: Pomolimo se danas za Europu

22.04.2020 u 11:35

Bionic
Reading

apa Franjo u srijedu je pozvao Europu da ostane ujedinjena u nadilaženju posljedica pandemije koronavirusa, dok je govorio uoči EU samita na kojem će biti riječi o velikom, ali razdvajajućem ekonomskom stimulativnom paketu

Pandemija je stavila novi pritisak na jedinstvo bloka od 27 zemalja članica, ponovno otkrivajući pukotine između bogatijeg sjevera i siromašnijeg juga.

"U ovim vremenima u kojima nam je potrebno puno međusobnog jedinstva, pomolimo se danas za Europu", rekao je Franjo na početku svoje jutarnje mise, koju svaki dan posvećuje drugoj temi povezanoj s globalnom krizom.

Zamolio je za molitve, "kako bi Europa zadržala jedinstvo, ovu bratsku uniju o kojoj su sanjali očevi koji su osnovali Europsku uniju."

Bio je to drugi put u deset dana da je Franjo, veliki zagovornik EU-a, izrazio zabrinutost za uniju. Na Uskrs je upozorio na rizik da se Unija uruši ako se ne dogovori zajednički oporavak.

Države Europske unije, čiji čelnici drže video samit u četvrtak, sukobile su se oko financijskog odgovora na epidemiju, od pitanja dijeljenja medicinske opreme do ublažavanja prvotnog ekonomskog udarca.

Fiskalno konzervativne sjeverne nacije žele zadržati čvrste uzde na potrošnju i odbile su pozive pogođenih južnih država za zajednički dug - ili "koronaobveznice" - kojima bi se financirao zajednički oporavak, dok Rim, Madrid, Pariz, Lisabon i neke druge zemlje pozivaju na veću solidarnost.