URBI ET ORBI

Papa čestitao Uskrs na 63 jezika

12.04.2009 u 12:57

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI u nedjelju je predvodio Uskrsnu misu na prepunom trgu Svetog Petra. Papa je u procesiji prošao trgom blagoslivljajući okupljene. Uskrsnu misu Papa je u podne završio upućivanjem tradicionalnog blagoslova 'gradu i svijetu' i čestitanjem Uskrsa na 63 jezika, pa tako i na hrvatskom

Uskrs je čestitao riječima sv. Augustina: Uskrsnuće Gospodinovo naša je nada. Krist je uskrsnuo da bi nam dao nadu, poručio je Sveti otac, ističući ujedno da je uskrsnuće znak pobjede života.

Uskrs nije samo trenutak u povijesti nego je novi početak. Isus je uskrsnuo ne samo radi sjećanja na njega nego i zbog toga da živi u nama i da s njim dostignemo radost vječnog života, rekao je Sveti Otac.

Papa je sinoć u Vatikanu uveo katolike u Uskrs pozvavši ih da se slijedeći crkveni nauk izdignu iznad zabluda našeg vremena. Na velikoj uskrsnoj svijeći urezao je grčka slova alpha i omega, a potom je tisuće okupljenih vjernika zapalilo svijeće.

Božje stvaranje počinje biblijskom zapovjedi: Neka bude svjetlo. Tamo gdje je svjetlo tamo je i život, a kaos transformiran u kozmos, rekao je Sveti Otac.

Služeći večernju uskrsnu misu u zamračenoj bazilici Svetog Petra istaknuo je kako Isus mora osjećati veliko sažaljenje u naše doba kada se mnogi kriju iza beskrajnih riječi, a zapravo su zbunjeni.