PROBLEM JE, NAVODNO, DOPLOVIO IZ SPLITA

Panika na Braču: Hitno se provode testiranja, pojavilo se novo žarište?

07.05.2020 u 12:05

Bionic
Reading

Sanitetsko vozilo hitno je jutros upućeno iz Splita na otok Brač, gdje će se uzeti uzorci najmanje deset osoba koje imaju neku vrstu simptoma i za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom, doznaje tportal. Epidemiolozi i lokalne vlasti su na nogama kako bi se pokušalo spriječiti izbijanje novog žarišta - i to na otocima kao najosjetljivijem području, i to na samom kraju prvog vala epidemije

Neslužbeni izvori tvrde da je virus došao na Brač preko starije osobe koja je bila na operaciji u splitskoj bolnici i koja je otpuštena s odjela na kojemu je naknadno utvrđena zaraza. Testiran je na ulazu, ali ne i izlazu iz bolnice. Radi se o samcu kojega su nakon povratka na otok posjećivali susjedi i rodbina, pa je utvrđeno da je imao brojne kontakte. Tvrdi se da ga nitko nije obavijestio o zarazi koja je otkrivena nakon što je otpušten.

U splitskoj bolnici suzdržani su oko ove teorije, no nisu davali konkretne izjave dok se ne dovrše epidemiološki izvidi.

U ponedjeljak je u KBC-u Split hospitalizirana prva žena u osamdesetim godinama života, prva susjeda spomenutog pacijenta, kod koje je potvrđena prisutnost virusa, dok se njegovi rezultati njegovog testa očekuju tijekom dana. Kako su oboje imali poprilično kontakata, od kojih su neki u proteklim danima razvili simptome bolesti, na Brač je upućeno vozilo u kojemu će se uzeti njihovi brisevi, kako ne bi bili prisiljeni putovati u Split.

Radi se o osobama u mjestima Nerežišća i Pučišća.

'Bilo bi logično da je, nakon što je otkrivena zaraza na odjelu na kojem je boravio, čovjek o tome obaviješten i eventualno stavljen u samoizolaciju', tvrde sugovornici tportala, koji otkrivaju da je mjera samoizolacije nekima od kontakata izrečena tek jučer.

'Epidemiolozi su odradili svoj dio posla na kardiovaskularnom odjelu i nema šanse da nisu obavijestili sve osobe koje su morali obavijestiti. Na tom odjelu utvrđena je prisutnost virusa kod jednog liječnika i jedne medicinske sestre, a brisevi za 45 djelatnika i 21 pacijenta bili su negativni', uzvraćaju iz KBC-a Split.

  • +4
Split: Šator za uzimanje brisa za testiranje od koronavirusa ispred bolnice Križine Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric / CROPIX

Ni jedna ni druga strana zasad ne žele javno iznositi optužbe: situacija je delikatna i svima je prioritet obaviti testiranja, utvrditi stvarni broj zaraženih i spriječiti pojavljivanje novog velikog žarišta. Otoci poput Brača posebno su osjetljivi zbog slabih kapaciteta zdravstvenih ustanova i logističkih problema kod eventualnog transporta bolesnika u Split. Svi strahuju od mogućeg uvođenja karantene.

Željka Karin:

'Odmah smo krenuli u obradu kontakata'

'Nakon što smo dobili dojavu da je starija gospođa s Brača zaprimljena u bolnicu i korona pozitivna, odmah smo krenuli u obradu njenih kontakata. Epidemiolog na Braču odmah je napravio listu kontakata, i danas smo - kako je to ipak otok, da iziđemo ljudima u susret - poslali svoj tim ljudi da uzmu briseve svim tim kontaktima. Uz navedenu gospođu, jedan od njenih bliskih kontakata je isto pozitivan i uzet ćemo uzorke i njegovih kontakata i dalje nastavljamo sa epidemiološkim izvidom i mjerama ovisno o epidemiološkoj situaciji', rekla nam je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

Na samom Braču, inače, živi jedan epidemiolog koji je formalno u sastavu lokalnog stožera civilne zaštite, ali je zapravo raspoređen na rad u Splitu i na otok obično dolazi navečer, nakon odrađenog posla.

Na ovom otoku dosad je utvrđen tek jedan slučaj zaraze koronavirusom, prije nekoliko tjedana. Čovjek je u međuvremenu izliječen, a svi njegovi kontakti prošli su samoizolaciju i bolest se nije dalje širila.

  • +16
Brač u doba koronavirusa Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović